Tre metoder til efterbehandling af 3D-printede emner

Mads  Østergaard

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 18 08.

Efterbehandling af 3d-printet emne

Tre metoder til efterbehandling af 3D-printede emner

Teknologien bag 3D-print er efterhånden så veludviklet, at du kan fremstille 3D-printede emner med overflader og tolerancer, der passer sammen med din virksomheds øvrige komponenter.

Mads Østergaard har hjulpet en lang række virksomheder med at udvikle, printe og efterbehandle 3D-printede emner og underviser på vores kursus i teknologier og forretningsudvikling inden for 3D-print. Her giver han dig et indblik i tre metoder til efterbehandling af overflader, som vi benytter på Teknologisk Institut.

 

1. Vibrations-afgratning

I vibrations-afgratning forgår processen ved at en maskine sætter slibende chips i bevægelse sammen med emnerne. Under afgratningen er emnerne ikke i berøring med hinanden, men kun med de slibende chips. Chipsene er tilpasset emnernes udformning og vægt og kan f.eks. være i keramik eller plast som indeholder et slibemiddel, som vi kender det fra sandpapir.

Vibrations-afgratning kan bruges til stort set alle emner, dog kommer behandlingen ikke ind i indvendige kanaler på emnerne. Behandlingen fjerner alle de små pulverkorn som hæfter sig til emner i printprocessen. Overflade/ruheden efter behandlingen kan være helt ned til Ra>1 afhængig af tid og geometri.

 2. Medie-blæsning

Denne metode går ud på at accelerere små partikler af eksempelvis glas, sand eller korund mod overfladen på et emne under kontrollerede forhold. Materialet til blæsning vælges efter hvilket materiale emnet er 3D-printet i, samt hvilken overfladestruktur der ønskes. Korund er f.eks. godt til at fjerne toppe på hårde materialer som titanium og værktøjsstål, men kan efterlade overfladen ru hvis den står alene. Dette kan glattes ved en efterfølgende blæsning med glas.

Blæsning kan anvendes med succes til metal, men kan i nogle tilfælde også anvendes til plast. Overfladeruheden efter blæsning er typisk Ra=2-3, men med en geometrisk optimeret opskrift er det muligt at komme helt ned på 0,8.

3. Micro machining process (MMP)

MMP-metoden er en patenteret katalyseteknologi, som anvendes til 3D-printede metalemner. Processen er en batch-proces, hvor mange ens emner behandles på en gang i en præcis optimeret proces. Denne behandling udnytter at den behandlende væske trænger ind i eventuelle kanaler, så det ikke kun er de ydre overflader som får lavere ruhed.

Med ruheder ned til under Ra0,08, anvendes denne behandling ofte til implantater og hurtigt roterende udstyr som turbiner mm.

Download webinar

Har du lyst til at vide mere om efterbehandling af 3D-printede emner? Se vores webinar om overflader og efterbehandling her.