Vand erstatter miljøskadelige midler i nye køle- airconditionanlæg
Teknologisk Institut har været med i udviklingen af et unikt og konkurrencedygtigt design til en ny type kompressor, der bruger almindeligt vand som kølemiddel i stedet for syntetiske og mere miljøbelastende kølemidler. Den nye teknologi skal på konkurrencemæssige vilkår fremover indgå i køle og airconditionanlæg i større bygninger som kontorbygninger, store butikker og hospitaler.
Med støtte fra Energistyrelsen i Danmark har Teknologisk Institut sammen med japanske firmaer og elselskaber samt den danske afdeling af det amerikanske firma Johnson Controls udviklet en helt ny type aksial kompressor til vanddamp.
Kompressoren kan nedbringe udledningen af de kraftige drivhusgasser, der i dag kommer fra brugen af syntetiske kølemidler. Samtidig får ejerne af større bygninger med køle og airconditionanlæg en betydelig energibesparelse med kompressoren. Endelig skal ingen længere bekymre sig om kølemidlets eventuelle brandbarhed og giftighed.
Det grundlæggende design af kompressoren og testarbejde er foretaget af Teknologisk Institut, som har investeret fem millioner kroner i avancerede testfaciliteter.
- Det er en stor satsning fra Teknologisk Instituts side, da den nye teknologi også kan anvendes inden for andre områder og brancher som fx procesindustrien. Teknologien kan fx bruges til tørring og inddampning og til højtemperaturvarmepumper,
isproduktion og islagring i forbindelse med fremtidig energilagring, udtaler centerchef Claus Schøn Poulsen fra Teknologisk Institut.
Gennembrud med miljøvenlig teknologi
Anlæg med de nyudviklede kompressorer forventes at give energibesparelser på 10-30%, mens udledningen af drivhusgasser vil kunne reduceres med 15-40% i forhold til HFC-baserede anlæg. Den nye teknologi forventes færdigudviklet inden for få år, og det ser teknologichef Alex Pachai fra Johnson Controls frem til.
- I et langvarigt, internationalt forsknings- og udviklingssamarbejde af denne art er det utrolig vigtigt at have en faglig kompetent samarbejdspartner som Teknologisk Institut, der har en god forretningsforståelse for udenlandske virksomheders situation, og som også mestrer disciplinen med at lede et så komplekst udviklingsprojekt som det her. Teknologisk Instituts bidrag til processen betyder, at vi om få år vil stå med et brugbart produkt med et kæmpe eksportpotentiale globalt, siger Alex Pachai.
Fakta
Markedspotentialet for større køle- og airconditionanlæg er globalt set på 10-15 milliarder kroner pr. år. Kobe Steel, Ltd. har sammen med de japanske elselskaber fremstillet en prototype af et kommende kommercielt anlæg til det japanske marked baseret på udviklingsarbejdet på Teknologisk Institut. Test af denne prototype fortsætter nu med langtidstest og produktmodning i de næste par år.
Johnson Controls planlægger at etablere et demonstrationsanlæg i Danmark i et samarbejde med Kobe Steel, Ltd., Teknologisk Institut og en stor dansk kunde. Dette anlæg skal benyttes til langtidstest, produktmodning og som showcase.