Ventilation gennem et lukket vindue

Ronnie Ranch Høgstrup

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 12 04.

Ventilation gennem et lukket vindue

Loven påbyder friskluftventiler i vinduer i nybyggeri, og den lille virksomhed Form og Plast A/S i Struer har taget patent på markedets mest kompakte og diskrete af slagsen. Ventilen er blevet til i samarbejde med Teknologisk Institut.

Teknologisk Institut har gennem mange år samarbejdet med Form og Plast A/S om deres produkter og var også med til at udvikle virksomhedens første friskluftventil.

I forbindelse med tegnearbejdet opstod idéen om at planforsænke ventilen. Idéen blev fremlagt direktøren for Form og Plast A/S, Mogens Madsen, som straks tog idéen til sig, og sådan blev den første prototype til. Siden har arbejdet bestået i at raffinere og minimere ventilen, for den første udgave gik med sine 8 cm's dybde hele vejen gennem vinduesrammen.

I modsætning hertil, er den nye friskluftventil næsten usynlig. Den er blot 21 mm dyb og trækker frisk luft ind i rummet gennem sprækken mellem vinduesramme og karm, så den kan slet ikke ses udefra.

Hos Form og Plast A/S i Struer er direktør Mogens Madsen yderst tilfreds med samarbejdet med Center for Produktudvikling på Teknologisk Institut.

- Vi har altid været sikre på, at Teknologisk Institut kunne finde løsningerne på det, vi gerne ville have. Vores målsætning med friskluftventilen har altid været, at den skulle være diskret, og med den seneste model er vi gået målrettet efter dels at forenkle selve produktionsprocessen, dels at gøre ventilen endnu mere diskret. Jeg synes, vi har nået begge mål, siger Mogens Madsen.

At ventilen med aluminiumsskinnen og det smarte klik-system samtidig ser lidt B&O-agtig ud, er endnu et plus.

Alligevel var der plads til forbedringer, da virksomheden bad Teknologisk Institut om at tegne en mindre, smartere og billigere ventil.

Principperne var på plads og havde vist sig at virke. Fokus var nu på at få det til at fungere i en mindre skala. En af forbedringerne var at lave en to-komponent støbning, så pakningen blev støbt i ét med ”huset” – i modsætning til de tidligere modeller,
hvor pakningen skulle klistres på bagefter. Ud over denne arbejdsbesparelse blev ventilen yderligere optimeret ved at minimere og forenkle klik-systemet.

Det lyder enkelt, men når man ved, at kravene til friskluftventilen er, at den skal kunne holde til at blive klikket åben og lukket i masser af år, er det en udfordring at kombinere størrelse, pris og robusthed til noget brugbart.

Form og Plast A/S, som er en lille virksomhed med bare syv ansatte, producerer og samler selv friskluftventilen, der er patenteret og designbeskyttet. Velfac og Rationel Vinduer bruger ventilen i deres vinduer, og Form og Plast eksporterer også ventilen til udlandet.