Vestas præsenterer cirkulær løsning for at gøre en ende på deponering af vindmøllevinger

Søren  Haack

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 23 38.

Infograhic - Alle logoer - Vestas

Vestas præsenterer cirkulær løsning for at gøre en ende på deponering af vindmøllevinger

Pressemeddelelse publiceret den 8. februar 2023.

Vestas præsenterer en ny løsning, der gør epoxy-baserede vindmøllevinger cirkulære, uden at det er nødvendigt at ændre designet eller sammensætningen af vingematerialet. Ved at kombinere en nyopdaget kemisk teknologi, der er udviklet i projektet CETEC, og partnerskaber med Olin og Stena Recycling, kan løsningen anvendes på vindmøllevinger. Dermed er det ikke længere nødvendigt at modificere vingerne eller deponere epoxybaserede vinger på lossepladser, når de tages ud af drift.

Hidtil har vindmølleindustrien troet, at det krævede en ny tilgang til design og fremstilling af vingematerialet for at gøre det genanvendeligt eller helt cirkulært når vingerne tages ud af drift. Fremover kan vi nu betragte gamle epoxybaserede vinger som en kilde til råmateriale. Når den nye teknologi først er indført i stor skala, kan gammelt vingemateriale, der i øjeblikket ligger på deponi, samt materiale i aktive vindmølleparker, skilles ad og genbruges. Det indvarsler en ny æra for vindindustrien og fremskynder vores vej mod cirkularitet,” siger Lisa Ekstrand, Vice President, Sustainability hos Vestas.

Vindmøller er i dag 90 procent genanvendelige, men vindmøllevinger har været en udfordring at genanvende på grund af de kemiske egenskaber ved epoxyen, et modstandsdygtigt materiale, som man hidtil har troet var umuligt at nedbryde til genanvendelige komponenter. Det har betydet, at flere førende teknologiudviklere har forsøgt at erstatte eller ændre epoxyen med alternativer, der lettere kan håndteres. Vestas' løsning er muliggjort af en ny kemisk proces, der kan nedbryde epoxyen til materialer med den oprindelige kvalitet. Den kemiske proces er udviklet i samarbejde med Aarhus Universitet, Teknologisk Institut og Olin, som er partnere i CETEC-projektet, en koalition af partnere i industrien og den akademiske verden, der er etableret for at udvikle cirkulær teknologi til vindmøllevinger.

"Den opdagede kemiske proces kan teoretisk set forvandle epoxy-baserede møllevinger, uanset om de er i drift eller ligger på deponi, til en kilde til råmateriale, der potentielt kan bruges til nye møllevinger. Da den kemiske proces er baseret på almindeligt tilgængelige kemikalier, er den meget velegnet til industrialisering og kan derfor hurtigt opskaleres. Denne innovation ville ikke have været mulig uden det banebrydende CETEC-samarbejde mellem industrien og den akademiske verden, som har ført os til dette punkt,” siger Mie Elholm Birkbak, Specialist, Innovation & Concepts hos Vestas.

Gennem en nyetableret værdikæde med Nordens største genvindingsvirksomhed, Stena Recycling, og den globale epoxyproducent Olin, vil Vestas nu fokusere på at opskalere den nye kemiske nedbrydningsproces til en kommerciel løsning. Når løsningen er moden, vil den være begyndelsen på en cirkulær økonomi for eksisterende og fremtidige epoxybaserede vindmøllevinger.

"Som den førende leverandør af innovative epoxysystemer er Olin stolt af at kunne støtte den forventede massive ekspansion inden for vindenergi på verdensplan. Ved at udnytte unikke teknologier er vi sammen med vores partnere klar til at genvinde molekyler og omdanne dem til ny epoxy, der kan genbruges i vindmøllevinger. Vi glæder os til at bringe vores ekspertise og vores unikke aktiver ind i dette partnerskab og realisere banebrydende bæredygtige materialeløsninger til eksisterende og fremtidige vindmøllevinger", siger Verghese Thomas, Vice President, Epoxy Systems and Growth Platforms hos Olin.

"I de kommende år vil tusindvis af vindmøller blive taget ud af drift eller renoveret, hvilket udgør en stor udfordring for bæredygtigheden, men også en værdifuld kilde til kompositmaterialer. Som en af Europas førende genbrugskoncerner med et bredt fodaftryk i Europa har vi en central rolle i overgangen til en cirkulær økonomi. Vi ser denne løsning som en stor mulighed for at deltage i at gøre en bæredygtig løsning endnu mere bæredygtig og cirkulær, og vi er klar til at anvende vores ekspertise og viden inden for kemisk genanvendelse i denne proces", siger Henrik Grand Petersen, direktør for Stena Recycling Danmark.

I flere årtier har produktion af epoxybaseret vindmøllevinger været standardpraksis i vindindustrien. I de mest etablerede markeder for vindenergi er de første vindmøller ved at nå slutningen af deres levetid. WindEurope forventer, at i 2025 vil omkring 25.000 ton vinger hvert år stå til at blive taget ud af drift.

Når den nye løsning er moden, vil den give Vestas mulighed for at fremstille nye møllevinger bestående af genbrugte materialer. I fremtiden signalerer den nye løsning også muligheden for at gøre alle epoxybaserede kompositmaterialer til en råvarekilde for en bredere cirkulær økonomi, der potentielt kan omfatte andre industrier end vindenergi.

For yderligere oplysninger

Kontakt venligst

Søren Haack, projektleder Teknologisk Institut, mobil: 7220 2338, mail: sorh@teknologisk.dk.

Om CETEC-projektet

CETEC-initiativet (Circular Economy for Thermoset Epoxy Composites), der blev etableret i maj 2021 af Aarhus Universitet, Teknologisk Institut, Olin og Vestas og delvist finansieret af Innovationsfonden, fokuserer på at fremme indførelsen af en cirkulær økonomi i hele vindindustrien. CETEC-initiativet er et treårigt projekt, der bygger videre på DreamWind-initiativet og tager fat på manglen på tilgængelig genanvendelsesteknologi til epoxy. Projektet har ikke kun til formål at øge genanvendeligheden af vindmøllevingerne, men tilstræber fuld cirkularitet ved at gøre det muligt at genanvende materiale fra gamle vinger i produktionen af nye vinger.