Wohlers Report 2021: 3D-print vækst trods Corona

Jeppe Skinnerup Byskov

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 28 65.

Forside på rapport

Wohlers Report 2021: 3D-print vækst trods Corona

2020 var et højst usædvanligt år, som i den grad var præget den globale Corona-pandemi. Alligevel har 3D-print industrien oplevet vækst, om end væksten har været mindre end de foregående år. Det er konklusionen fra den seneste rapport fra Wohlers Associates, som hver år tager den globale temperatur på 3D-print markedet.  

Den årlige rapport fra amerikanske Wohlers Associates betragtes af mange som lidt af en bibel inden for prognoser og statistikker i 3D-print industrien. Overordnet viser den seneste rapport, som kigger på udviklingen i 2020, at den samlede omsætning i 3D-print industrien var på 80 milliarder kr. - en vækst på 7,5 % i forhold til 2019.

Dermed er det ikke helt den tocifrede vækstrate, som ellers har været normalen de 10 år, hvor den gennemsnitlige vækst har været på 27,4 procent, men det er stadig en positiv fremgang i et marked, som har været voldsomt udfordret.
Lad os hjælpe dig med 3D-print produktion

Rapporten viser samtidig, at indtægterne fra 3D-print services har været mindre påvirket end salget af maskiner, hvilket til dels skyldes den relativt høje pris på udstyret – i stedet har mange virksomheder købt 3D-printede parter og andre services frem for at investere i udstyr i en usikker tid. Indtægterne fra 3D-print services endte således på knap 47 mia. kr., hvilket er en vækst på 9,2 % - omvendt blev der solgt 21.029 industrielle maskiner i 2020, hvilket er et fald på 8,5 % i forhold til året før.

Heldigvis indikerer rapporten også, at en lang række virksomheder ser en fremtid i 3D-print som et værktøj til industriel produktion - og med den store fremgang og interesse inden for bæredygtig produktion og optimerede komponenter forventes 3D-print at blive et endnu mere relevant alternativ til konventionelle fremstillingsmetoder.

Graf over 3D-print indtægter

Figur 1. Omsætning - blå er produkter, grå er services

Ændrede mønstre for metal 3D-print

Helt overordnet har Corona-pandemien resulteret i en ændring af de købemønstre, som ellers har været ret stabile over de seneste mange år – det gælder også inden for metal 3D-print.

Metal 3D-printere bliver især brugt i større industrivirksomheder, bl.a. på grund af deres højere pris, og i 2020 blev der solgt 2.169 af denne type maskiner, hvilket er et fald på 7 % i forhold til 2019. Ifølge Wohlers Report er dette fald en direkte konsekvens af Corona, hvor især nedlukning af virksomheder og hjemsendelse af medarbejdere har været med til at mætte markedet – mange virksomheder har således udskudt planerne om at erhverve eller udvide med nyt maskineri.

Tilbagegangen i printersalget betyder dog ikke, at krisen har stoppet væksten inden for metal 3D-print, hvor der fortsat er stor interesse i produktion af slutkomponenter. Vi så således en stigning i salget af metalpulver til eksisterende printere på 15,2 %.

Materialesalg går i retning af industriel produktion

Væksten i salg af materialer gælder ikke kun metal 3D-print – og faktisk har salget af materialer været stigende de seneste 20 år. I 2020 blev der samlet set brugt godt og vel 13 mia. kr. på materialer til 3D-print, hvilket er en stigning på 9,9 % i forhold til 2019.

Photopolymer har en stærk historik, da materialet er meget brugt til prototyper, som tidligere har været den primære anvendelse for 3D-print, og med 30,1 % tegner det sig stadig for den største andel af materialesalget. Dog er det også værd at bemærke, at photopolymer typisk er dyrere per kilo end filament og pulvere.  

Dog viser udviklingen, at polymer-pulver til fx powder bed fusion haler kraftigt ind på photopolymer. Polymer-pulver oplevede end vækst 16.7 % sidste år, og Wohlers Associates forventer, at det overhaler photopolymer inden for de næste par år. Da polymer-pulver er bedre egnet til både serieproduktion og produktion af slutkomponenter end photopolymer er det med til at underbygge den generelle udvikling mod industriel produktion, som 3D-print generelt har gennemgået de seneste mange år.

Graf over 3D-print materialer

Figur 2. Indtjening på salget af forskellige materialer

Den fulde rapport kan bestilles hos Wohlers Associates