Første robot giver blod på tanden: Robotter sikrer vækst og arbejdspladser

Jacob  Kortbek

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 11 52.

-

Første robot giver blod på tanden: Robotter sikrer vækst og arbejdspladser

Bremseklodsfabrikken SBS Friction fra Svendborg fik for alvor blod på tanden efter køb af første robot. Lær her af deres erfaringer om indføring af robotter i produktionen.


Ny analyse fra Teknologisk Institut viser, at det kan være svært at komme i gang med den første robot. Men den viser også, at når man først har fået den første, så vil langt de fleste virksomheder have flere robotter.

Rapporten "Små skridt med robotter vinder i det lange løb", som Teknologisk Institut står bag, er baseret på en rundspørge blandt 122 virksomhedsledere inden for industri, bygge- og anlægsbranchen samt transport. Desuden er der blevet udført 14 dybdegående interviews med danske virksomheder.

Én af disse interviews er lavet med den fynske virksomhed SBS Friction, der er specialiseret i produktion og udvikling af bremsebelægninger til motorcykler, scootere og ATV'er.

SBS Friction har lige nu 16 seksaksede robotter i drift.

Første robot giver blod på tanden

SBS Friction købte sin første robot i 2003. Motivationen for at kaste sig over robotter var helt klassisk – en ensidig, gentagende proces, som var oplagt at automatisere.

Siden dengang har virksomheden løbende oprustet på robotfronten og er blevet ved med at udfordre sig selv. Det er derfor også blevet et mantra for virksomheden, at de skal introducere mindst én ny robot hvert år.

- Vi fik ret hurtigt et afkast på vores investering, da den første robot varetog opgaver for, hvad der svarer til to medarbejdere. Og det er så bare fortsat, så produktiviteten per medarbejder er steget, mens vi producerer det dobbelte, fortæller Jan Reinholdt Mohrdieck, der er teknisk chef hos SBS Friction.

- Efter første robot fik vi blod på tanden, tilføjer han.

-

Vær ikke bange – der er flere fordele ved automatisering

Foruden klare forbedringer på produktiviteten, har automatiseringen ført andre fordele med sig.

SBS Friction har cirka 1.200 forskellige modeller, hvilket kræver en del forskelligt værktøj. Ved at automatisere processer har virksomheden imidlertid kunnet skære mange tusinde værktøjer fra. Og selvom robotterne også slides og skal skiftes, så er udgifterne til vedligehold skåret betydeligt ned som følge af de færre værktøjer.

Robotterne sikrer tillige en større præcision i arbejdet. Derfor har de mange automatiserede processer hos SBS Friction også medført en større ensartethed i kvaliteten af deres produkter.

Jan Rienholdt Mohrdieck råder andre virksomheder til at indtænke fleksibilitet i robotløsningerne, afsætte tid af til implementeringen og turde udfordre sig selv.

- Man skal ikke være bange for at kaste sig ud i det, siger Jan Reinholdt Mohrdieck og fortsætter:

- Vi har ikke oplevet et eneste robotprojekt, der er gået galt. Tværtimod bliver vi ved med at finde steder i produktionen, hvor man burde have robotter.

-

SBS Friction er én ud af 14 dybdegående interviews med danske virksomheder.

Fem råd fra de interviewede virksomheder

1. Tag små skridt – den første robot er ofte den sværeste 

2. Vær ikke bange for at fejle 

3. Træk på netværk og andres erfaringer 

4. Tænk over fleksibiliteten  

5. Opdyrk en innovationskultur og inddrag slutbrugerne blandt medarbejderne i udviklingsarbejdet 


Du kan læse hele analysen og interviews med de andre virksomheder her
 

Analysen er udført som et led i arbejdet med resultatkontrakt 2021-24, der er finansieret af Uddannelses- og Forskningsstyrelsen.

Har du i din virksomhed brug for hjælp til kortlægning af jeres robotmuligheder? Teknologisk Institut rådgiver virksomheder i alle faser fra strategi til implementering.