Serman & Tipsmark undersøgte muligheder for 3D-print til hydrauliske komponenter

Kristoffer Ryelund Nielsen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 14 26.

3D-print værktøj til test af hydrauliksystem

Serman & Tipsmark undersøgte muligheder for 3D-print til hydrauliske komponenter

Serman & Tipsmark arbejder med hydraulik og laver blandt andet testanlæg til hydrauliske komponenter. Her så man et potentiate for at optimere forskellige komponenter med 3D-print, og det undersøgte man nærmere i designoptimeringsforløbet DfAM, som er initieret af Dansk AM Hub.

Med hjælp fra Teknologisk Institut kiggede den nordjyske virksomhed på to mulige emner til 3D-print - henholdsvis en palette og en 'nøgle'. Det viste sig, at omkostningerne ved at 3D-printe paletten nok blev for høje, så derfor gik man videre med nøglen.

3D-print værktøj til test af hydrauliksystemNøglen er opbygget på en måde, så der sidder en såkaldt spline i den ene ende, og i den anden ende er der et hul med en not-gang - så et relativt komplekst emne, som tager noget tid at bearbejde.

3D-print reducerede leveringstid

De potentielle gevinster for Serman & Tipsmark ved at få nøglen 3D-printet er blandt andet tiden, da produktionstiden er ca. den halve ved at få det 3D-printet sammenlignet med konventionel bearbejdning. Der er også en gevinst i forhold til reduceret vægt, og selvom det ikke er afgørende for dette emne, så har det alligevel betydning for, for hvis man sparer materiale, bliver prisen på 3D-print lavere. Der blev lavet forskellige designiterationer af nøgle, og man endte med en vægtreduktion på helt op til 79 %, hvis man brugte titanium - og hvis man brugte aluminium, kunne prisen blive helt op til 32 % lavere end konventionelt.

Vi valgte at deltage i det forløb, fordi vi har mange projekter, hvor det er få styk af hvert emne. Potentialet i det er, at vi måske kan finde nogle steder, hvor vi kan vægtoptimere. Så hvis det er en hydraulikblok, kan vi måske lave noget flow-optimering og lave nogle mindre emner, end vi plejer at gøre

- Rune Simonsen, Serman & Tipsmark

I videoen herunder hører vi mere om Serman & Tipsmarks erfaringer med 3D-print.

Kort om DfAM-forløbet

I løbet af det seneste halve år har Dansk AM Hub i samarbejde med partnerne Teknologisk Institut, PLM Group, Hexagon og Wikifactory haft 15 danske SMV’er tilknyttet et nyt innovationsforløb med henblik på at styrke virksomhederne til i endnu højere grad at drage fordel af det teknologiske og forretningsmæssige potentiale inden for 3D-print. Forløbet har fået navnet Design for Additive Manufacturing (eller DfAM) og fokuserer på at udbrede 3D-print til små- og mellemstore virksomheder samt at yde konkret støtte og hjælp til at arbejde med teknologien igennem design. Det konkrete mål for DfAM-forløbet er at re-designe deltagernes produkter eller komponenter, hvilket muliggør at disse fx kan fremstilles med større styrke, mindre materialespild, ny og bedre funktionalitet eller on-demand.