Beton og indeklima - energiforbrug til opvarmning og køling - Formål

Thomas Juul Andersen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 21 57.

Beton og indeklima - energiforbrug til opvarmning og køling - Formål

En stor del af Danmarks energiforbrug anvendes til opvarmning og køling af bygninger.

I Produktområdeprojekt vedrørende betonprodukter er der fokuseret på at undersøge både positive og negative miljøeffekter ved anvendelse af beton i byggeriet.

På listen over positive effekter er bl.a. den såkaldte domkirkeeffekt: Beton er et tungt byggemateriale, der akkumulerer varme, og som derved kan udjævne temperaturudsving. Når bygningen tilføres varme fra fx solindfald, lagres varmen i betonkonstruktionen, så der kun kommer en moderat stigning i rumtemperaturen. Varmen frigives på et senere tidspunkt, når rumtemperaturen falder, så temperatursænkningen forsinkes. Den varmeakkumulerende effekt kan anvendes passivt – ved at betonen simpelthen er der – eller aktivt i såkaldte termoaktive konstruktioner, hvor indstøbte rør med cirkulerende luft eller vand sørger for at tilføre eller fjerne varme. Det kan fx være en kontorbygning, der køles med kold natteluft.