Ekstrudering af fødevarer

Christian  Høj

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 21 86.

Ekstrudering af fødevarer

Hos Teknologisk Institut tilbyder vi fødevareproducenter en unik mulighed for at teste smag, tekstur og forskellige ingredienser under produktudviklingen.

Under hygiejniske forhold og med fødevaregodkendt pilot-skala udstyr, er det muligt at gennemføre tests i mindre partier med justeringer undervejs. Dette betyder, at der hurtigt kan testes forskellige opskrifter, udstyr og procesparametre. Eksperimenter gennemføres under kontrollerede forhold for at sikre reproducerbarhed. Under forløbet modtages pålidelige data, samt professionel support, der hjælper med at bekræfte, om produktet er klar til markedet.

Med et bredt udvalg af sammensætningsmuligheder for skruekonfiguration og formdesign, er fødevareekstruderopsætningen i høj grad fleksibel. I samarbejde med 3D-afdelingen hos Teknologisk Institut, er det muligt at skræddersy dele til ekstruderen, hvis dette er nødvendigt.

Vi ekstruderer et bredt udvalg af snacks, morgenmadsprodukter, pastaer og teksturerede vegetabilske proteiner, gennem high eller low moisture ekstrudering.

 

Hos Teknologisk Institut hjælper vi med:

  • Køb, vejning og blanding af råmaterialer, samt beregning af opskrifter
  • Udstyrsopsætning inklusiv skræddersyet skruekonfiguration og formdesign
  • Proces- og produktudvikling ved hjælp af twin-screw ekstruderen
  • Våd og tør ekstrudering
  • Test af 5-8 opskrifter per dag, hvor deltagelse på testfaciliteterne velkommes.

Efter ekstrudering på pilotanlægget, kan produkterne tages til næste fase i produktudviklingen i vores analytiske laboratorier, sensoriske faciliteter og udviklingskøkken Foodturelab.

 

Billede af en produktion, hvor de tester plantebaserede snacks på fødevareekstruderen i Sdr. Stenderup

Ekstrudering i fødevaregodkendte faciliteter

I vores fødevaregodkendte lokaler har vi udstyr til flere processer og kan derfor køre produktioner af dit produkt helt ned til 20 kg ad gangen. Det giver dig mulighed for at teste mere økonomisk og hurtigere justere din opskrift, så den bliver klar til markedet.

Læs mere om vores udviklingsdage her.

 

Billede af plantebøffer til Plantebaserede fødevarers produktudvikling og forbrugertest

Teksturering af plantebaserede proteiner

Med fokus på forskellige aspekter som struktur, tekstur, smag og farve, kan vi på vores fødevareekstruder opnå det bedste resultat med dine plantebaserede ingredienser. Med vores udstyr kan vi køre produktioner helt ned til 20kg ad gangen, og dermed hurtigt se resultater samt ændre i opskriften.

Læs mere om testproduktion af plantebaserede fødevarer her.

 

 

Ofte stillede spørgsmål:

Kan I hjælpe med proces- og produktudvikling af ekstruderede fødevareprodukter?

På pilotanlægget har vi et fleksibelt pilotskala set-up til ekstrudering af forskellige fødevareprodukter. Her kan der produceres TVP og HMMA til kødalternativer, ligesom vi har erfaring med både planteproteiner samt alternative proteinkilder såsom insekter og alger. Derudover har vi stor erfaring med snackproduktion, hvor bæredygtighed i ingrediensvalget er en nøgleparameter.

Hvordan dokumenteres afprøvning af råvarers ekstruderingsegenskaber?

Med Teknologisk Institut som samarbejdspartner vil du altid få adgang til forsøgsresultaterne, som vil blive dokumenteret i løbet af processen. Vi har gjort det nemt at få adgang til afprøvning af nye råvarers ekstruderingsegenskaber, og vi kan endvidere rådgive om hvordan de ekstruderede produkter bedst anvendes.

Er der mulighed for for- og efterbehandling?

Der er kapacitet til at udføre en bred vifte af relevante for- og efterbehandlinger af din råvare, både indenfor våde og tørre processer. Tag kontakt for yderligere information.

Er tør- og vådteksturering muligt?

Hos Teknologisk Institut har vi udstyret, samt stor erfaring med både tør- og vådteksturering. Vores viden om samspillet mellem ingredienser og procesparametre giver dig hurtigere resultater.

Kan I teste additivers stabilitet i ekstruderings- og tørringsprocessen?

Vores pilotproduktion tilbyder test af forskellige ingrediensers funktionaliteter. Det kunne f.eks. være, at I har behov for viden om en ingrediens’ egnethed i forhold til tekstureringsprocessen eller udvikling af en optimal ekstruderingsproces til netop jeres recept. Ved brug af vores fødevareekstruder kan vi hurtigt og effektivt afprøve forskellige additivers stabilitet og funktionalitet.

Lønproduktioner af fødevarer

På vores fødevaregodkendte pilot anlæg tilbyder vi mindre lønproduktioner af forskellige fødevareprodukter, blandt andet kødalternativer (såsom tekstureret vegetabilsk protein (TVP)), snacks og morgenmadsprodukter. Dette kunne f.eks. være 500 kg produkt til kundeprøver, test ect. Produktet vil være et mellem-produkt, som skal ompakkes eller indgå i en anden produktion.