Kunstig intelligens skaber konkrete gevinster i danske virksomheder

Peter Lemcke Frederiksen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 20 74.

illustration der viser kunstig intelligens

Kunstig intelligens skaber konkrete gevinster i danske virksomheder

Danmark skal være foregangsland inden for kunstig intelligens. Teknologisk Institut hjælper virksomheder med at udnytte data og AI-værktøjer i deres digitale omstillingsproces.

 

Kunstig intelligens kan sikre en mere digital, fremtidssikret og fleksibel forretning, som understøtter den grønne omstilling. Produktionsvirksomheder kan opnå store konkurrencefordele ved at integrere kunstig intelligens. Måske derfor er andelen af danske virksomheder, der har taget kunstig intelligens til sig, fordoblet på fire år.

– Hvis væksten fortsætter, vil hver fjerde SMV anvende AI indenfor få år. I de større industrivirksomheder vil brug af kunstig intelligens snarere være normen end undtagelsen. Væksten skyldes, at selvom det er komplekst at udvikle AI-systemer, behøver det ikke være komplekst at anvende dem, fortæller Anne-Lise Høg Lejre, divisionsdirektør på Teknologisk Institut.

Kunstig intelligens sparer energi

På Teknologisk Institut hjælper vi industrien med at udnytte potentialet i kunstig intelligens og implementere teknologien i produktionen. En af de virksomheder, vi har hjulpet i regi af AI Denmark, er Neogrid Technologies.

Virksomheden har opnået store energibesparelser og energieffektivisering ved at anvende kunstig intelligens til at styre klimaet i større bygninger. Neogrid Technologies leverer intelligent databaseret varmestyring til 500 bygninger. De er i forvejen specialiseret i machine learning. Neogrid var udfordret på at undersøge behov og udfordringer for en ny kundegruppe, hvordan de bedst kunne drifte mere komplekse bygninger. De ønskede også sparring om, hvilke AI-metoder, algoritmer og værktøjer, der kunne udvikle og forbedre deres software.

– Vi hjalp Neogrid med at udforme en konkret strategi. Fokus var på virksomhedens AI-udnyttelse baseret på kundernes reelle behov. Samtidig kortlagde vi værdikæden i interaktionen med andre systemer og leverandører. I forløbet kombinerede vi Neogrids erfaring med dataindsamling, dataanalyse og intelligent bygningsstyring med vores viden om at udvikle teknologier med AI-værktøjer, fortæller Peter Lemcke Frederiksen, seniorprojektleder på Teknologisk Institut.

Imødekommer kundernes behov

Resultatet er, at Neogrid nu har identificeret de AI-metoder, algoritmer og værktøjer, der bedst reducerer energispild og sikrer grønnere bygningsdrift. På den måde kan de opfylde og levere de services, de nye kunder efterspørger.

– Jo bedre vores algoritmer er, jo mere miljøvenlig bliver vores kunders bygningsdrift. Samarbejdet med Teknologisk Institut har gjort os skarpe på, hvordan vi kan udvikle vores teknologi med AI-værktøjer. På den måde kan vi levere de mest optimale services til vores kunder, forklarer Henrik L. Stærmose, administrerende direktør i Neogrid Technologies ApS.

Algoritmer giver kaffen den rette smag

BKI er en anden kunde, som Teknologisk Institut har hjulpet med kunstig intelligens. Aroma, syre, fylde og eftersmag er vigtige parametre i en god kop kaffe. Det kender et panel af medarbejdere alt til, for de smager dagligt 200-300 kopper kaffe.

– I dag bruger vi vores mund som værktøj. Men det er vores håb at sætte tal og værdier på smagsoplevelsen. På den måde får vi indsigt i, hvordan en kaffe smager, hvis vi blander kaffesorter med forskellige smagsprofiler. AI er et effektivt hjælpemiddel, der vil optimere kvaliteten. Så kan vi nemlig benchmarke talværdier med den subjektive smagning, fortæller Casper Rasmussen fra BKI.

Kvalitetssikring og økonomiske gevinster

Netop derfor er kunstig intelligens flyttet ind hos kaffeproducenten. Her kan simuleringer fremover afgøre, hvordan forskellige kaffeblandinger smager.

– I et AI Denmark-forløb hjalp vi BKI med at implementere algoritmer, som kan aflaste medarbejdernes smagsløg. Algoritmerne medvirker også til at kvalitetssikre de 50 millioner poser kaffe, som de producerer årligt. Det giver store økonomiske gevinster, fordi man forhindrer spild ved at skabe samme smagsprofiler med flere forskellige opskrifter, siger Peter Lemcke Frederiksen.

Ib Haurberg, fabrikschef hos BKI Kaffe, supplerer:
– Vi kan spare penge og optimere vores recepter. Vi frigør os også fra de begrænsninger, vi møder, hvis vi ikke kan få bestemte råkaffer hjem,. For nu har vi mulighed for – via algoritmer – at fremstille den samme kopprofil via en anden sammensætning.

AI kan automatisere store dele af inspektionsprocesser

Kunstig intelligens er også relevant i byggebranchen, hvor teknologien kan hjælpe med bygningsinspektioner. Her kan droner, sensorer og AI blive de nye øjne og hænder. Med en kablet drone og AI-værktøjer kan man inspicere alt fra murværk til broer.

Et konkret eksempel: Hidtil har bygningsinspektører firet op og ned ad broer for at undersøge broers tilstand. Med det blotte øje skal de kunne spotte revner eller andre skader i overfladen. Men med teknologiens hjælp kan bygningsinspektørerne nu blive på landjorden og automatisere store dele af inspektionsprocessen.

Mathias Flindt fra Teknologisk Institut forklarer:
– Dronen flyver rundt og tjekke broens tilstand ved at fotografere betonens overflade. På den måde kan man finde revnerne i betonen hurtigere og nemmere end før. Dronen kan også måle, hvor dyb revnen er. Her bruger den en robotarm til at inspicere revnedybden ved hjælp af ultralydssensorer.

Spørg vores eksperter til råds

På Teknologisk Institut løser vi opgaver på tværs af brancher og fagområder. Vi har et stærkt hold af specialister inden for kunstig intelligens. Derfor kan vi hjælpe næsten alle typer virksomheder, som er interesseret i at udforske AI-løsninger som forretningsmulighed. Vi kan også hjælpe dig med at søge finansiering.

Kontakt Peter Lemcke Frederiksen, hvis du vil vide mere om, hvordan vi kan hjælpe din virksomhed. Du kan skrive til plf@teknologisk.dk eller ringe på 7220 2074.

Derudover er vi med i projektet AI Denmark, som understøtter danske SMV’ers brug af kunstig intelligens og datadrevet forretningsudvikling. Initiativet er støttet af Industriens Fond. Du kan udforske mulighederne for din virksomhed her.