Forandringer med forskellige personlighedstyper

Kursusadministration

Kontakt os

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 30 00.

Personlighedstyper og forandringer

Forandringer med forskellige personlighedstyper

3 min.

På arbejdspladsen møder man mange forskellige personlighedstyper. Ved at forstå, hvordan forskellige personlighedstyper reagerer på forandringer, kan man også bedre få gavn af hinanden som kollegaer i forandringsprocesser. Derudover kan man som leder hjælpe sine medarbejdere godt igennem forandringsprocesser, når man kender deres behov og måde at reagere på. Læs med, og bliv klogere på, hvordan de fire personlighedstyper typisk reagerer på forandring. Måske kan du genkende dig selv og dine kollegaer?

Forandringer på arbejdspladsen kan være udfordrende for mange at håndtere, da man går fra noget trygt, som man kender, til noget uvist. Forandringer kan spænde mellem alt fra fyringsrunder til omstrukturering, nedlægning eller oprettelse af nye afdelinger eller introduktion til nye arbejdsopgaver. Fælles for det hele er, at forandring ofte er forbundet med usikkerhed, men måden, vi hver især reagerer på, kan være vidt forskellig.

Det kan derfor være vigtigt at vide, hvilken personlighedstype man selv er, eller hvilken type ens kolleger er, da det er med til at skabe forståelse for, hvorfor vi reagerer, som vi gør. Som leder er det også yderst relevant at kende sine medarbejderes personlighedstyper, så man bedst kan hjælpe dem igennem forandringer. Nogle reagerer med skepsis på forandringer, andre reagerer måske med nervøsitet eller frygt, mens visse personer måske ser det som noget spændende, der giver afsæt til nye muligheder.

Ved at have forståelse for de forskellige personlighedstyper bliver det nemmere at imødekomme hinanden i forandringsprocessen. Hvis du forstår, hvorfor dine kolleger reagerer, som de gør, øger det også sandsynligheden for, at I kan have et ordentligt samarbejde med gensidig respekt. De forskellige personlighedstyper har nemlig noget forskelligt at bidrage med i et samarbejde. Og ved at have forskellige personlighedstyper i et team, vil man få forskellige perspektiver, som kan gavne processen. 

De fire essens personlighedstyper

Men hvad er de forskellige personlighedstyper så? Ifølge underviser Sagar på onlinekurset: Klog på forandring, findes der fire forskellige essens personlighedstyper. Så når man udsættes for forandringer, er det vigtigt at vide, hvilken personlighedstype man selv, eller andre medarbejdere i teamet, er.
 

Roller

Handleren er den, som får en idé og hurtigt springer fra idé til handling. Personen er handlekraftig og vil formentlig gerne tage initiativet og få tingene gjort. 

Tænkeren er den, som stiller spørgsmålstegn ved udførelsen og gerne vil lave en plan og struktur. Tænkeren har måske en analytisk sans og er god til at forholde sig kritisk.

Føleren er den, som gerne vil fordele roller til de rigtige og tale om, hvem der gør hvad for at opnå et godt samarbejde. 

Forandreren nytænker og udforer handlemåder ved at optimere nuværende tilgange. Kan måske være impulsiv og tænker ud af boksen. Vil besidde innovative egenskaber.

Mennesket har primært egenskaber fra 1-2 af de ovenstående personlighedstyper. Hver af disse personlighedstyper besidder menneskelige egenskaber, som kan bruges konstruktivt i en forandringsproces eller i et samarbejde. Der kan naturligvis godt opstå konflikter og spændinger, da man ser forskelligt på tingene, men hvis man kan formå at samarbejde vil de forskellige typer kunne komplimentere hinanden godt.

Forandreren og handleren vil typisk være dem, der kommer på idéer og løsninger. Forandreren vil måske med sin kreative tankegang tænke ud af boksen, mens handleren vil være god til at tage initiativ, sætte en retning og få skub i processen. Tænkeren vil formentlig stille kritiske spørgsmål til processen eller forandringerne, men det kan belyse relevante nuancer, som giver anledning til justeringer. Tænkeren vil også være god til at sætte en struktur og lægge en plan for processen. Føleren er måske den, som skaber en balancegang mellem de forskellige typer, og som er god til at tale med andre. Føleren vil spille en central rolle i at få et godt samarbejde.

Med disse personlighedstyper kan man nemt og overskueligt finde ud af, hvilke tanker og behov man selv, kollegaen eller medarbejderen har, og hvilke udfordringer der er ift. forandringer. Ved at blive klar over hvilken/hvilke personlighedstyper man selv eller andre medarbejdere i teamet har, kan man bedre arbejde med sit eget og fælles mindset i forhold til forandringer og få succes med det.

Forandringer hos personlighedstyperne

Forandringer skal håndteres forskelligt, alt efter hvilken personlighedstype man har. 

Handleren: Hvis man skal få succes med forandringer som Handleren, skal du lade dig eller din medarbejder motivere af, hvad gevinsten ved forandringen er. Spørg om: ”Hvad får jeg/du ud af det?” og brug det som motivation for forandring.

Tænkeren: Tænkeren kan få succes med forandringer ved at forstå årsagen og grundlaget bag. Vær bevidst om, hvilke tanker og overvejelser, der ligger til grund for denne forandring. Det er vejen hen til forandringen, som skal være i fokus hos Tænkeren.

Føleren: Hos Føleren er det vigtigt at give tid til at forklare om selve forandringen, og helt præcist hvad det vil få af betydning. Det er vigtigt at være konkret.

Forandreren: Ved Forandreren er det vigtigt at fortælle eller finde ud af ”hvorfor” forandringer skal ske, og hvad visionerne bag er. Det er vigtigt for dig eller din medarbejder at vide, hvad meningen er med forandringen.

Fordelen ved at bruge personlighedstyperne på arbejdspladsen er altså, at du både som leder eller medarbejder kan kende dine egne og kollegaers reaktionsmønstre og behov, hvilket kan optimere jeres samarbejde i fx en forandringsproces. 

Vil du vide mere?

Har du lyst til at vide mere om forandringer og personlighedstyper, så kan du læse meget mere om kurset med Sagar her. Desuden finder du andre kurser om forandring og forandringsledelse på Teknologisk Institut. Læs mere eller kontakt os på 72 20 30 00, så skal vi gøre vores bedste for at hjælpe dig med at finde dit næste kursus. 

Kilde: Sagar Constantins Online kursus: Klog på forandring, Underviser ved Teknologisk Institut