Digitalt samarbejde, agile projektteams og organisationer i konstant forandring er blevet hverdag. På denne uddannelse kombinerer vi det bedste fra digital- og face-to-face læring for at sikre, at du mestrer de nyeste tilgange til ledelse og kan facilitere fremtidens krævende arbejdsprocesser.
Uddannelsen er udviklet i samarbejde med forskere fra DTU Management, og er baseret på mere end 4 års forskning i effektiv facilitering af kreative processer og forandring.
På uddannelsen er forskningen omsat til praksisnær digital læring, og du undervises af nogle af landets bedste proceskonsulenter, der udover at være teoretisk velfunderede også har mange års praktisk erfaring. Undervisningen vil derfor sikre dig praktisk anvendeligt indhold, byde på inspiration gennem cases og eksempler fra det virkelige liv og masser af træning i at anvende teorier og tilgange i praksis.
Igennem uddannelsen bliver du bl.a. trænet i planlægning og facilitering af digitale forløb, grafisk facilitering, aktiv lytning og kommunikation, workshop-design og afholdelse, agile processer og ceremonier samt ledelse af komplekse processer og forandring.
Efter uddannelsen står du med en masse ny og praksisnær viden, konkrete metoder, en solid digital værktøjskasse og et netværk af ligesindede, du kan sparre med efterfølgende.
Uddannelsen henvender sig til projektledere, proceskonsulenter, teamledere, HR-konsulenter, HR-partnere, HR-chefer, udviklingskonsulenter, specialister, konsulenter og andre, der i deres arbejde har brug for at drive, facilitere eller lede processer og ledelse af forandringer.
Vi sørger for at rammerne er i orden, så du kan fokusere på at lære
Kursusbevis
Erfaren underviser
Maks. 16 deltagere
Fuld forplejning
Certificering / eksamen
Øvelser og inddragelse
Casearbejde
Materiale på engelsk
Undervisning på dansk
Gratis parkering
Uddannelsen består af 7 moduler og afsluttes med en eksamen. Det første modul er digitalt selvstudie, hvor det grundlæggende fundament skabes. De efterfølgende moduler har fokus på praktisk træning i anvendelse af metoder, værktøjer og processer.
Hvert modul kræver forberedelse, da vi ikke ønsker at bruge tiden sammen på forelæsninger, men på diskussion og praktisk træning.
Igennem uddannelsen arbejder du på et selvvalgt projekt og på personlige drejebøger med 1:1 sparring fra underviserne. Hver deltager har 3 timers personlig sparring, og her er det dig, der sætter dagsordenen.
På tværs af de 7 moduler er uddannelsen bygget op i tre spor:
1.Et vidensspor, hvor du får fyldt den nødvendige viden på. Dette kører overvejende digitalt, som interaktive elementer og videoer, for at undgå for meget læsning og sikre relevans i indholdet
2.Et træningsspor, hvor du får erfaring med at anvende den nye viden. Dette kører i høj grad som workshops i fysisk og virtuel form. Virtuelle workshops anvendes, hvor det giver didaktisk mening
3.Et anvendelsesspor, hvor du omsætter alt det, du lærer og træner på uddannelsen til din egen praktiske hverdag. Dette kører igennem en fortløbende hjemmeopgave, samt 1:1 sparring, hvor du gennemfører mindre processer i din egen organisation med støtte fra underviserne
På uddannelsen anvendes next-generation digital læring, dvs. vi bruger en lang række forskellige digitale læringsformer til at sikre dig den bedste læringsoplevelse, heriblandt interaktiv video og augmented reality.
Der vil være forberedelse med introduktion til teori og værktøjer til hvert modul.
Videoer, interaktive online-elementer, online ”Big 5” personlighedstest, augmented reality-spil, ”Big 5” kort, Amperbox, cheat-sheets til grafisk facilitering, skabeloner til både fysiske og virtuelle workshops, drejebogs-skabeloner til typiske workshop og mødeformater.
Et års adgang til en digital platform med skabeloner, cheet sheets faciliteringsmetoder og forklaringsvideoer, som du kan støtte dig op af i langt de fleste situationer, du vil komme ud for som proceskonsulent – disse vil løbende blive suppleret og opdateret.
Kursusmaterialet er på engelsk.
Ole er Ph.d. i Design Thinking & Disruptive Innovation fra DTU og Stanford University. Han har i mere end 12 år arbejdet med og rådgivet virksomheder inden for transformationsledelse, innovation og design, hvor workshops og faciliterede forandrings-processer altid har været en central komponent. Herudover er Ole censor for Ph.d.-kandidater, der forsker i facilitering, design og innovation. Ole er stifter og business designer i Amper.dk, der udvikler læring og læringsteknologi.
David er Ph.d. i design af forbedringsprocesser og har 10 års erfaring med rådgivning og facilitering af processer i alle typer organisationer - fra fokuserede udviklingsforløb for teams til udviklingssummits med 1.000+ deltagere. Han har brugt sin indsigt med at kombinere Lean, Appreciative inquiry og ledelsesudvikling til at drive komplekse forbedringsprocesser. Desuden har David stor erfaring i anvendelse af facilitering af udviklingsprocesser med kompleks organisationspolitisk kontekst.
Dunia er interaktionsdesigner og uddannet MSc. i Bæredygtigt Design. Som konsulent rådgiver og underviser hun især i bæredygtig udvikling og transformation, hvor hun har særlig erfaring med at facilitere tekniske projekter. Dunia bringer værktøjer og metoder fra design, antropologi og grafisk facilitering ind, som hjælper til at nedbryde komplekse systemer og problemstillinger til håndgribelige størrelser.
Taastrup 30. august 2023
til
10. januar 2024 | |
Taastrup 10. januar til 21. juni 2024 |
Unikke tilbud, relevante artikler og nyt om vores kurser og uddannelser.
Der er desværre en systemfejl på nuværende tidspunkt. Du kan alternativt skrive en mail til data@teknologisk.dk
Et velfungerende team er vejen til succes, men der kan være hindringer for, at teamet arbejder effektivt og skaber resultater.
Læs mereFå en række værktøjer til projektledelse, bl.a. SMART-modellen og WBS. Projektledelse er kunsten at styre et projekt mod et mål. Læs mere her!
Flere virksomheder drømmer om, at deres udviklingsinitiativer lykkedes. Lær at håndtere et projekt professionelt med positiv effekt på bundlinjen.