Sådan får du mere ud af din lønforhandling

Kursusadministration

Kontakt os

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 30 00.

Tips til hvordan du får mere ud af din lønsamtale

Sådan får du mere ud af din lønforhandling

6 min.

Synes du det er svært at forhandle løn? Bliver du nervøs, og får du aldrig sagt det du ville? Vi giver dig her en række tips og tricks til at komme godt igennem den årlige lønsamtale – lige fra forberedelsen til selve samtalen, og den efterfølgende evaluering af hvordan det gik.

Inden lønforhandlingen:

  • Forberedelse hele året: Det er vigtigt, at du forbereder din lønforhandling grundigt. Forberedelsen bør foregå løbende gennem hele året, da en lønforhandling ikke kun drejer sig om din præstation og resultater den ene dag, hvor samtalen finder sted, men bør være en samtale, der omhandler alle dine resultater og din arbejdsindsats hele det forgangne år. Det er derfor også vigtigt, at du løbende synliggør din indsats og resultater over for din chef, så han/hun er opmærksom på dem.
  • Hvad har du opnået? Lav en liste over dine arbejdsopgaver, ansvarsområder og resultater for hele året, samt de ændringer, der har været i netop opgaver og ansvar. Marker de specifikke resultater du vil fremhæve, så du holder fokus på disse under samtalen.
  • Få styr på fakta. Hvordan ligger lønniveauet inde for din branche og i virksomheden? Hvad siger din overenskomst? Hvordan går det virksomheden? Er dine krav realistiske i forhold til virksomhedens økonomi og fremtid?
  • Mål: Find ud af hvad dit mål med forhandlingen er - hvad vil du have ud af den? Forbered dine argumenter og de spørgsmål du forestiller dig din chef stiller. Definér dertil dine succeskriterier så du ved præcis, hvad du vil gå med til, og sæt en klar grænse for, hvad du vil og ikke vil gå med til.
  • Alternativer: Har du alternativer til en lønstigning? For at du ikke går tomhændet fra forhandlingen, kan du forhandle personalegoder i stedet for en egentlig lønstigning (fri bil, telefon, efteruddannelse, arbejdstid, pension, feriedage, bonus mm.). Prioriter dine ønsker på forhånd, så du ved hvad du skal gå efter, hvis du ikke får den ønskede lønstigning.

En grundig forberedelse giver dig et overblik over hvilke områder du vil snakke om til samtalen, så du sikrer, at du ikke glemmer noget, og at du får sagt alt det, du har på hjertet.


Under forhandlingen:

En god forberedelse gør at du kan slappe mere af under samtalen. Hvis du går i stå eller mister fokus, kan du hurtigt tage et blik på dine notater, og finde tilbage til kernen af din argumentation. Vis hvad du er værd, og hvad du gerne vil opnå.

  • Vær direkte. Sig direkte til din chef hvad du ønsker at få ud af forhandlingen – også selvom det kan være svært. For meget ”udenomssnak” slører dine argumenter.
  • Lyt og stil spørgsmål. Lyt til din chefs argumentation og stil spørgsmål, hvis der er noget du ikke forstår.
  • Accepter ikke en ren afvisning, men spørg i stedet, hvad der skal til, før du kan få det ønskede.
  • Bevar den gode tone. Hvis du får et nej til dine krav, bør du ikke reagere spontant på dine følelser. Tag en dyb indånding og bevar overblikket og den gode tone. Argumentér sagligt for din sag evt. med medbragte resultater eller lign.
  • Skriv ned hvad I aftaler. For at der efterfølgende ikke er nogen tvivl om det aftalte, skal lønforhandlingens resultater skrives ned.
  • Afslut på en positiv måde. Uanset hvordan lønforhandlingen går, bør den afsluttes på en god måde. Selvom du ikke fik alt det du ønskede, så forsøg at bevare den gode tone, og påpeg evt. over for din chef, at du ser frem til næste forhandling.

Stræb efter et fælles resultat der skaber merværdi for begge parter. Det øger sandsynligheden for potentiel succesfuld genforhandling. Og husk på at andre ikke nødvendigvis er, tænker eller føler som dig selv. Det vigtigste er ikke, hvad der bliver sagt eller sker, men hvordan det bliver forstået.

Efter forhandlingen:

Efter forhandlingen er det vigtigt at du evaluerer samtalen. Hvordan gik den? Fik du det ud af samtalen som du ville? Fik du sagt alt det du havde forberedt osv. Lav gerne noter til dig selv, som du kan bruge til næste lønforhandling. Se hele processen herunder:

35996

Lønforhandlinger kan være svære. Har du brug for lidt hjælp, er vi her for at hjælpe dig.

  • Læs mere om kurset "Forhandlingsteknik"
    På kurset "Forhandlingsteknik" får du en grundlæggende, praktisk introduktion til og træning i de teknikker, der ligger til grund for professionel forhandlingsteknik. Bliv mere motiveret og selvsikker i en forhandlingssituation.