Kurser

1 dags kursus 
Læring inden for et specifikt emne

Skriv uden bias

24. oktober 2024 Taastrup
13. marts 2025 Taastrup
20. juni 2025 Taastrup
DKK  5.999
ekskl. moms
Nr. 91454 A

Lær, hvordan du kan arbejde med din virksomheds sprog og kommunikation, så det bliver gearet til at møde alle slags kunder og medarbejdere med ligeværd og inklusion. Få redskaber til at spotte, hvordan sprog kan diskriminere, og hvordan du kan skrive inkluderende. Kurset tager udgangspunkt i sprogets ubevidste kønsdiskrimination – men kommer også ind på andre former for diskrimination og bias mod grupper, som falder uden for ’normen’.

Sprogets magt

Debatter om diversitet, køn og inklusion sætter mere end nogensinde før fokus på, hvordan sproget kan virke mere eller mindre inkluderende. Sprog er fuldt af køn. Ikke bare grammatikkens hankøn og hunkøn, men også de ord og begreber, der knytter sig til køn.

Det er derfor ikke ligegyldigt, hvilke ord du bruger, når du skriver om din virksomhed, uanset om det er på hjemmesiden, i annoncer, på sociale medier, i kundebreve eller i jobopslag. Sproget afspejler virksomhedens DNA, og hvem virksomheden gerne vil nå ud til. Sproget skaber brandet. På kurset Skriv uden bias får du indblik i, hvordan køn præger sproget, og du får værktøjer til at scanne tekster for betydningsbærende ord og værdier – og skrive i et nyt og mere inkluderende sprog.

Deltagerprofil

Kurset er til dig, der vil være sikker på, at dit sprog er inkluderende og kønsneutralt, når du skriver. Dit ansvarsområde kan være alt fra kunderettede mails, marketingsmateriale, webtekster, analyserapporter og kundebreve til jobannoncer. Fælles for kursets deltagere er et ønske om at blive mere bevidst om sprogets skjulte bias.

Udbytte

 • Indblik i, hvordan køn præger sproget – og hvad det betyder for menneskers interaktion med hinanden.
 • Eksempler på maskulint, feminint og kønsneutralt sprogbrug.
 • Øvelse i at scanne tekster for kønsskævheder og i at skrive kønsneutralt.
 • Redskaber til at udarbejde kønsneutrale og inkluderende tekster.
 • Input og inspiration til en inkluderende sprogpolitik for din organisation.

Det får du på kurset

Vi sørger for, at rammerne er i orden, så du kan fokusere på at lære.

Efter du har fuldendt kurset, vil du modtage et kursusbevis.

Kursusbevis

Hos Teknologisk Institut bruger vi kun erfarne undervisere.

Erfaren underviser

På dette kursus vil der højest være MAKS DELTAGERE pr. hold.

Maks. 14 deltagere

På kurset får du morgenmad, frokost, snacks og drikkevarer.

Fuld forplejning

På kurset er der indtænkt øvelser og deltagerinddragelse.

Øvelser og inddragelse

Materiale på dansk

Materiale på dansk

Undervisning på dansk

Undervisning på dansk

Indhold

 • Det kønnede modersmål. Forskning i det danske sprog viser, at ord betones og bruges forskelligt, alt efter hvilket køn der skrives til og om. F.eks. fremhæves forskellige ord, alt efter om det er en mand eller en kvinde, der bliver omtalt. Du får masser af eksempler, så du får styr på problematikken.
 • Maskuline og feminine ord i jobannoncer. Med afsæt i jobannoncer lærer du at analysere, hvordan forskellige ord bliver brugt til at beskrive forskellige stillinger, hvilket giver forskellige kønnede værdiladninger. Du prøver også selv kræfter med at skrive en kønsneutral og inkluderende stillingsannonce.
 • Mænd og kvinder bruger forskellige ord om sig selv og hinanden. De kønnede ord er så indgroede i sproget, at du ikke selv bemærker det – men sprog er ikke bare ord. Det har betydning for, hvordan mennesker ledes, coaches og får mulighed for at udvikle sig på arbejdspladsen. Sammen med dine medkursister øver du dig på at beskrive dig selv og hinanden – kønsneutralt og uden bias.
 • Kønsidentitet og de nye personlige stedord. Hvad er kønsidentitet, og hvordan kan din arbejdsplads være imødekommende over for non-binære kolleger og samarbejdspartnere via sproget? På kurset arbejder du med de nye pronominer ”de” og ”hen”.
 • Et inkluderende sprog om alle grupper. Det inkluderende sprog handler ikke kun om køn, men også om alder, social baggrund, hudfarve og religiøs overbevisning. På kurset bliver du opmærksom på dine egne – og andres – blinde vinkler.
 • En inkluderende sprogpolitik for din organisation. Sprogpolitikken er organisationens principper og retningslinjer for (primært) skriftlig kommunikation. I grupper arbejder du med de første skridt til en ny, inkluderende sprogpolitik for din organisation – baseret på dagens læring og drøftelser.

Form

Kurset veksler mellem oplæg og dialog, øvelser og cases. Deltagernes egne erfaringer og dilemmaer inddrages hele tiden, og der holdes et skarpt fokus på, at dagens læring er direkte anvendeligt i deltagernes konkrete arbejdsliv.

29252
Underviser

Via Christensen

Via er cand.mag. og tidligere presse- og kommunikationschef i Kriminalforsorgen. Hun rådgiver forskere, eksperter og professionelle om medierelationer og faglig formidling.

Vælg dato

Taastrup
24. oktober 2024
Taastrup
13. marts 2025
Taastrup
20. juni 2025