Minimer risikoen i dine radikale innovationsprojekter med pilotproduktion!

Troels Behrenthz Andersen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 16 89.

3D-printede emner

Minimer risikoen i dine radikale innovationsprojekter med pilotproduktion!

Hvordan får man produceret en 0-serie af sit radikale innovationsprojekt hurtigt og effektivt uden samtidig at skulle investere i nye, dyre maskiner med høj risiko for at komme til at stå med et usælgeligt produkt og en masse udgifter? Det kan man for eksempel gøre med pilotproduktion.

Radikal innovation er risikabelt af natur. Det er dyrt, det er ikke valideret i markedet, og det kræver ofte store investeringer i opstartsfasen uden konkret viden om, hvorvidt det færdige produkt kan sælges. Det er et sats at kaste virksomheden ud i en sådan situation – en mulig grund til at mange virksomheder først begynder på det, når krisen har ramt, og man er tvunget til at tænke nyt.

Kunne det ikke være rart, hvis din virksomhed kunne lave radikal innovation uden de store risici, der normalt er forbundet hermed?

Om pilotproduktion
Pilotproduktion, også kaldt 0-serien, igangsættes så snart prototypen opfylder alle specificerede krav. Pilotproduktion er stadiet mellem prototype og serieproduktion.

Det kan du med Teknologisk Instituts pilotproduktionsfaciliteter. Pilotproduktion er en metode til at få produceret en 0-serie, så produktet hurtigt kan komme på markedet, men uden at du skal investere i nyt, dyrt udstyr, uden at vide, om produktet er levedygtigt eller ej.

Ved pilotproduktion ’lejer’ du dig til at bruge andres produktionsudstyr, der kan lave hurtige prototyper billigt, som f.eks. 3D-printere og får produceret en mindre serie af dit produkt, så det kan blive afprøvet på markedet, inden der påbegyndes en egentlig produktion. Dermed har du højere driftsomkostninger, end du ville have, hvis udstyret, var dit eget – til gengæld har du ingen kapacitetsomkostninger. Ved egenproduktion er det omvendt – og alligevel ikke helt, for selvom dine driftsomkostninger er lavere, er de stadig til stede.

Hvad får jeg ellers ud af det?

Den helt store gevinst ved radikal innovation er, at du som first mover på dit nyudviklede produkt potentielt set kan opnå en stor konkurrencefordel. Men det kræver at dit indledende sats giver pote. Ved at bruge pilotproduktion kan du minimere den indledende risiko ved et radikalt innovationsprojekt og hurtigt få afklaring på, om det kan betale sig at investere i egne produktionsfaciliteter.

Det vil give en højrisikosituation, når man kombinerer en ukendt bruger og en ukendt teknologi i et innovationsprojekt, hvilket vil være tilfældet med radikal innovation. Pilotproduktion er med til at skubbe den høje risiko længere væk.

Jf. figuren vil det give en højrisikosituation, når man kombinerer en ukendt bruger og en ukendt teknologi i et innovationsprojekt, hvilket vil være tilfældet med radikal innovation. Pilotproduktion er med til at skubbe den høje risiko længere væk, mens spektret for lave og den mellem risiko spreder sig op imod det højre hjørne. Du får dermed et større og sikrere spillerum for dit radikale innovationsprojekt ved brug af pilotproduktion.

Kan jeg få et eksempel?

Et konkret eksempel, hvor pilotproduktion har hjulpet et innovationsprojekt på vej er virksomheden Dupont Lightstone.

Virksomheden producerer betonmaterialer med indstøbte optiske fibre, og det pågældende udviklingsprojekt gik ud på at finde en holdbar måde at massefremstille en LED-skærm lavet af beton, herunder at placere og indstøbe de optiske fibre præcist nok og til relativt lave omkostninger.

Fremstillingsmetoden blev udviklet ved hjælp af pilotproduktion og har resulteret i en fungerende prototype, som har fået masser af positive tilbagemeldinger.

Hvis du ønsker at vide mere om Teknologisk Instituts faciliteter til pilotproduktion, og hvordan vi kan hjælpe din virksomhed med at komme i gang, kan du kontakte Troels Behrenthz Andersen på tlf. 7220 1689 eller tbea@teknologisk.dk.