Mærkning af fødevarer til USA

Inger  Olesen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 18 84.

Grøntsager, supermarked, indkøbsvog, indkøbsnet

Mærkning af fødevarer til USA

Teknologisk Institut kan hjælpe fødevarevirksomheder med at vurdere, om mærkningen overholder amerikansk lovgivning. Dette tilbydes også til det danske marked og til flere eksportmarkeder i Europa.

Den danske fødevareklynges eksport til USA er stigende og udgør omkring 10 % af den samlede danske eksport til USA. Potentialet for danske fødevarevirksomheder i at udvide eksporten til USA er stort. I så fald skal der holdes et vågent øje med fødevaremærkningen, idet europæiske etiketter ikke overholder den amerikanske lovgivning.

Øget kompleksitet

Situationen kompliceres af, at der i USA er hele tre forskellige organisationer, som regulerer fødevaremærkningen. FSIS (Food Safety & Inspection Service) regulerer kødprodukter, TTB (Alcohol and Tobacco Tax and Trade Bureau) regulerer alkohol, mens FDA tager sig af resten af fødevarerne. Det kræver således viden om de særlige regler indenfor de forskellige kategorier at eksportere til USA. Her har Teknologisk Institut opbygget kompetencer indenfor FDA lovgivningen, da den dækker bredest og dermed kan hjælpe flest fødevarevirksomheder.

Særlige krav

Der er i den forbindelse en række særlige krav, som de danske fødevarevirksomheder skal være opmærksomme på. Sektionsleder for Fødevarekarakterisering og sikkerhed, Inger Olesen på Teknologisk Institut forklarer her, hvad de går ud på:

  • I forhold til danske og Europæiske forhold er der i USA markant andre regler for mærkningens udformning og placering. Der er krav om at deklarere et udvidet næringsindhold bl.a. vitaminer og mineraler. Der gælder også det særlige, at er der fremmede sprog på mærkningen, så skal alle de krævede oplysninger også stå på dette sprog. Kan man ikke dække al dansk/EU-fælles mærkning med en US-etiket, må man derfor pakke i anden emballage, forklarer Inger Olesen.

Der er således en anden detaljeregulering af, hvordan etiketten skal stilles op ved eksport af fødevarer til USA.

Teknologisk Institut har kompetencerne til at hjælpe dig

Teknologisk Institut har opgraderet sine kompetencer indenfor mærkning til også at inkludere amerikansk fødevarelovgivning. Der rådgives om, hvilke særlige forhold der gælder indenfor mærkning ved eksport til USA, og vi kan tjekke om etiketterne lever op til FDA reglerne, inden de trykkes.

  • Også på vores kurser om mærkning af fødevarer, kan de amerikanske regler blive gennemgået, når der er ønske om det. Vi tilpasser gerne vores kurser til netop din virksomheds behov og kan også afholde dem hos jer, siger Inger Olesen.
  • Vi hjælper også med analyser af indholdet af eksempelvis vitaminer og mineraler, hvis niveauet ikke er kendt. På den måde agerer vi som en komplet partner for virksomhederne.

Mærkning ved eksport til europæiske markeder

Er det amerikanske marked ikke i søgelyset for din fødevarevirksomhed, kan tilsvarende rådgivning ydes for det danske og europæiske marked. Vi er opdaterede med de nyeste ændringer, og står altid parate til at rådgive dig og din virksomhed eller gennemføre et mærkningstjek inden print af emballage og etiketter.

Læs mere her.