NASA-guru til danske virksomheder: Vi venter på jeres opkald!

Peter  Sommer-Larsen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 15 09.

NASA-guru til danske virksomheder: Vi venter på jeres opkald!

For første gang i Teknologisk Instituts historie havde de 30 medlemmer af den danske rumindustriklynge i august mulighed for at møde den internationalt anerkendte chefingeniør Ravi Margasahayam, der er rejsende ’ambassadør’ for den amerikanske rumfartsorganisation NASA. Og hans budskab til den danske rumindustri var klart: Hvis I har en god idé til at lave spin-off af NASAs viden og teknologi, så hold jer ikke tilbage!

Blandt ’almindelige mennesker’ er NASA verdensberømt for månelandinger og udforskningen af rummet. I erhvervslivet er den førende rumfartsinstitution mindst lige så kendt for forskning og udvikling af teknologier og produkter, der har ført til værdifulde spinoff-effekter, som har gavnet den brede befolkning. Således er mobiltelefoner, satellitkommunikation og en bedre forståelse af en række sygdomme som hjertefejl og knogletab eksempler på opfindelser og viden, der har bund i rumfartsindustriens forskning.

Alle med en god idé er velkomne hos NASA
Og NASA har en lang tradition for at arbejde strategisk med at udnytte rumfartsteknologier til at udvikle nye højteknologiske produkter eller forbedre eksisterende i samarbejde med andre virksomheder fra nær og fjern. Så det var med store forventninger, at den danske rumindustriklynge mødte op for at deltage i en workshop med Ravi, som alle kalder ham, og her få svar på, hvordan man som en dansk virksomhed kan nærme sig NASA.

- NASA står som stjernen inden for alt, hvad der har med rumfart at gøre, så vi sprang på med det samme, da vi fik nyheden om, at Ravi gæstede dansk jord, for han er også en stjerne, siger projektleder Erik Villemoes fra Teknologisk Partnerskab på Teknologisk Institut, hvor det faglige sekretariat for rumindustriklyngen holder til.

Ravi – en dør-åbner til NASA
En af de virksomheder i rumindustriklyngen, der deltog i workshoppen, var det rådgivende maskiningeniørfirma Kirkholm A/S.

- Jeg er her, fordi det er spændende at blive klogere på, hvordan vi kan trænge ind i NASAs organisation og komme til at samarbejde med verdens førende rumfartsinstitution. Det er også godt at få sat ansigt på den rare Ravi, for så virker det oplagt at ringe til ham, nu når man har mødt ham og ved, at han kan og vil hjælpe os videre til den rigtige person i det enormt store system, fortæller adm. direktør Kjeld Bruno Pedersen fra Kirkholm A/S.

Direktør Christian Dalsgaard fra Ohmatex havde også fundet vej til Teknologisk Institut for at få inspiration til, hvordan hans virksomhed kan lave forretning med NASA inden for produktudvikling af ’smart textiles´ – der handler om at integrere mikroelektronik i tekstiler eller bruge nanoteknologi til at skabe nye egenskaber ved materialer,
der anvendes i tøj, sko, tæpper og interiør osv.

- Jeg synes, at Ravi var rimelig klar i sin præsentation af NASAs interesse for spin-off, og det lyder jo meget ligetil, at man som virksomhed kan gå direkte til NASA, når det gælder teknologioverførsel. Nu ved jeg, hvilken website, vi skal bruge fra nu af for at hente viden om NASAs forskning og organisation,, fortæller Christian Dalsgaard,
der også er aktiv i den danske rumindustriklynge.

Barrierer for dansk rumindustri
Blandt deltagerne i workshoppen var også Ingeniørforeningens politiske konsulent Anne Høgdal Larsen, som var interesseret i at finde ud af, hvad der rører sig blandt de ingeniørvirksomheder, som arbejder med rumfart:

- Vi har en interesse i at følge med i, hvad vores medlemmer oplever som barrierer i forhold til at fremme etablering af nye spin-off virksomheder og arbejdspladser for ingeniører med kompetencer inden for rumfart. For så kan vi bedre hjælpe dem ved at påvirke det politiske system, så der bliver tilført flere øremærkede vækstmidler til området. Og meget af diskussionen i dag tyder på, at vi skal til at fundere mere over, hvordan vi kan hjælpe vores medlemmer med at komme ordentligt igennem med deres henvendelser til Det Europæiske Rumfarts Agentur, ESA, siger Anne Høgdal Larsen.      

Initiativtageren til Ravis besøg i Danmark var teamleder Torben Lund Skovhus.
Han havde i samarbejde med Ungdommens Naturvidenskabelige Forening (UNF) stået for planlægningen af Ravis ophold, der også inkluderede et tætpakket program med seks foredrag for studerende i Århus, Aalborg og København. Torben Lund Skovhus mener, at det er opløftende at høre, at Ravi vurderer, at rumfart også i fremtiden vil være med til at skabe nyttig innovation, og at intet skal stoppe danske virksomheder i at forfølge deres ideer til at kommercialisere rumfartsteknologier på nye måder og inden for nye områder.

- Hans syn på fremtiden er præget af en ukuelig og smittende optimisme, og det er både forfriskende og inspirerende at høre, at han har en stærk tro på nye landvindinger inden for naturvidenskabens verden ved at overføre rumfartsteknologi til andre brancher, slår Torben Lund Skovhus fast og fortsætter: Og jeg kan kun give ham ret i, at det handler om, at vi skal se at ’komme ud over stepperne’ og tro på, at det lykkes at opnå en større politisk interesse for rumfart og få flere projekter søsat inden for området med dansk deltagelse.    

Og Erik Villemoes tilføjer, at det er vigtigt for medlemmerne af klyngen fortsat at stå sammen for at være synlig og stærk over for ESA, som giver den europæiske rumfartsindustri ordrer inden for kommunikation, navigation, fjernmåling, observation, udvikling af materialer, autonome systemer, medicinsk udvikling og sikkerhed etc.
I de cirka to år, hvor rumindustriklyngen har eksisteret, har den da også ifølge Erik Villemoes bevist sit værd, da flere projekter er blevet hevet i land ved hjælp af en fælles indsats blandt medlemmerne. Og den vurdering er blandt andre Kjeld Bruno Pedersen fra Kirkholm A/S enig i:

- Når vi er ude og præsentere os og fortælle om nye initiativer, er det langt nemmere i dag, hvor vi er blevet medlem af rumindustriklyngen – der bliver slet ikke sat spørgsmål ved vores kompetencer. Det giver et gevaldigt løft at kunne referere til klyngen.

NASA-ingeniøren Ravi Margasahayam overrakte en gave til den danske industriklynge repræsenteret ved Erik Villemoes fra Teknologisk Institut.

Ravi Margasahayam og deltagerne på workshoppen fik også tid til at besøgte Teknologisk Instituts nye medicolaboratorium. Her fortalte akademiingeniør Naseem Theilgaard om et projekt, som sætter fokus på de mekanismer, der bevirker,
at knoglerne bliver svagere og svagere, når mennesker opholder sig i rummet.
Og Ravi blev så imponeret, at han inviterede Naseem til et besøg hos NASA for at drøfte muligheder for et samarbejde.