Ny håndbevægelsessensor til brug i fugtige omgivelser
DMRI Teknologisk Institut har ud fra en standard fiberforstærker udviklet en håndbevægelsessensor, der kan anvendes i adskillige sammenhænge. Især er den velegnet til anvendelse i fugtige miljøer, hvor kondensvand forekommer.
Lysrefleksioner sætter maskine i gang
Sensoren, der detekterer lys, omfatter en gummimembran, der er lukket i den ene ende, og som er fastgjort i den anden ende omkring et lyslederkabel med dobbeltfiber.
Det ene af de to fibre udsender lys og det andet fiber modtager refleksionen fra det udsendte lys, hvormed der tales om en fiberdiffus måling. Påføres gummimembranen en udefrakommende kraft, eksempelvis en finger, bliver det reflekterede lyssignal således stærkere, end når gummimembranen er i normaltilstanden. Det modtagne lyssignal sendes via en forstærker videre til en PLC, der ved et stærkt signal eksempelvis starter en taktning af en given maskine, mens et svagt signal angiver, at der ikke må taktes, da der eksempelvis arbejdes ved maskinen. Man kan altså stoppe og sætte en produktion med en meget enkelt bevægelse.
Øger produktivitet og forbedrer arbejdsmiljøet
Håndbevægelsessensoren er nem at placere i en operatørs naturlige bevægelsesmønster fra A til B og er således et alternativ til de traditionelle ”paddehattekontakter”. Herved kan operatørens produktivitet øges, uden at man udsætter operatøren for uhensigtsmæssige bevægelser. Det betyder en stor forskel for den enkelte operatør, der får en væsentlig forbedring i det daglige arbejdsmiljø, da de mange stop i taktninger nu kan styres som en fuldt integreret del af det mest optimale bevægelsesmønster.
Pressemeddelelse pr. 5. december 2013