Ny miljøviden strømmer ud til branchen - Beton nedbryder giftig luftart

Claus  Pade

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 21 83.

Ny miljøviden strømmer ud til branchen - Beton nedbryder giftig luftart

Ganske almindelig grå beton nedbryder den giftige luftart NO2, som blandt andet findes i udstødningsgas fra biler.

Det viser forsøg udført af kemiker Jørn Bødker fra Teknologisk Institut som led i betonbranchens produktområdeprojekt.

Effekten er tydelig at se, når Jørn Bødker lægger en lille betonklods ned i et glas med NO2, der er en brunlig luftart. Efter få minutter er luften i glasset fuldstændig klar.

Egentlig undersøgte Teknologisk Institut effekten af et lag titandioxid (TiO2) på betonens overflade. Titandioxid er kendt for at have fotokatalytiske egenskaber, der ved hjælp af sollys kan nedbryde forskellige former for forurening.

”Ganske almindelig beton viste sig at kunne fjerne NO2 fra luft – og det også i mørke”, siger Jørn Bødker, som mener, at den overraskende betonegenskab bør undersøges nærmere.

”Det er for tidligt at sige, om det er en effekt, der kan have betydning for luftforureningen i trafikerede gader”, siger han.

Forsøgene tyder på, at NO2 reagerer med fugt i betonens porer og danner salpetersyre, der så neutraliseres af den basiske beton.