Nyt center på Teknologisk Institut skal skabe øget værdi af biomasse
Omstilling til bioøkonomi er helt central for gennemførelsen af klimamålene. Der er samtidig store økonomiske gevinster i udviklingen af nye biobaserede produkter og byggesten til fremtidens foder, fødevarer, energi og materialer. Teknologisk Institut samler derfor kompetencer og faciliteter indenfor bioraffinering i et nyt center for udnyttelse af reststrømme fra biomasse.
Teknologisk Institut har de seneste 10 år opbygget stærke faglige kompetencer og faciliteter til analyser, tests og pilotskalaproduktion af bioressourcer. Udviklingen inkluderer en bred vifte af processer, herunder enzymatisk hydrolysering til ekstraktion af blandt andet protein fra grøn biomasse, som græs og roetoppe (SUBLEEM 2.0). Bioraffinering og ekstraktion af protein, polyphenoler, antioxidanter og andre højværdistoffer som kostfibre fra bl.a. rapspressekage, olivenrester, tomat, og tang (#Pro-Enrich).
Gennem årene er der opbygget et velfungerende generisk pilotanlæg til bioraffinering af våd og tør biomasse, der blandt andet har været med til at give Teknologisk Institut anerkendelse som central vidensinstitution i Danmarks bioøkonomiske omstilling. Pilotanlægget blev i 2018 fødevaregodkendt.
Værdi ud af biologiske restprodukter
Instituttets faciliteter og kompetencer inden for bioraffinering er fra 1. maj blevet samlet i et nyt center for udnyttelse og værdiskabelse af reststrømme fra biomasse. Center for Bioressourcer og Bioraffinering i AgroTech divisionen, med 20 medarbejdere i Taastrup og Skejby, skal udvikle og forfine mulighederne til at ekstrahere værdistoffer fra restprodukter.
- Med det nye center får udbygger Teknologisk Institut sin position som udviklingscenter for industriel bioøkonomi til fordel for danske virksomheder. Målet er en førerposition som demonstration- og prøvningscenter inden for udvikling af dansk bioøkonomi, udtaler direktør for AgroTech divisionen på Teknologisk Institut, Mikael Poulsen
Anne Christine Steenkjær Hastrup er udnævnt til centerchef for Bioressourcer og Bioraffinering. Hun glæder sig til at stå i spidsen for det nye center:
- Vi byder alle der måtte have lyst til en snak om mulighederne og fremvisning af faciliteterne velkomne. Vi er klar til hjælpe danske virksomheder med at få mere værdi ud af de biologiske restprodukter, udtaler Anne Christine Steenkjær Hastrup.
Læs mere om vores pilotanlæg til bioraffinering.
Læs om projektet Pro-Enrich.
Læs om projektet SUBLEEM 2.0.