Fremtidens betontype nu i bogform
Teknologisk Institut har netop udgivet to nye håndbøger om selvkompakterende beton (SCC), der udnævnes til fremtidens betontype i byggebranchen. Betonproducenter og entreprenører får her gode råd om at sammensætte SCC og udføre betonkonstruktioner med SCC.
Beton er verdens vigtigste konstruktionsmateriale. I Danmark produceres årligt mere end otte millioner tons beton. Det forventes, at SCC kan medvirke til at give en bedre overfladekvalitet og reducere støbefejl såsom stenreder, ufuldstændig formfyldning og skader på betonens indre struktur. På trods af, at flere og flere begynder at anvende SCC, er der stadig uløste problemer. Håndbøgerne er første skridt på vejen til at afhjælpe disse problemer.
- Der har ikke tidligere været skrevet en samlet publikation om praktisk brug af SCC. Jeg håber derfor, at betonproducenterne og entreprenørerne vil finde mange konkrete og brugbare redskaber til at arbejde med SCC, siger forfatter og seniorkonsulent Claus Vestergaard Nielsen fra Teknologisk Institut, Betoncentret, og tilføjer, at håndbøgerne bl.a. anviser, hvilke flydeegenskaber der bør vælges for at opnå et godt resultat og hvilke forhold, der kræver øget fokus fra entreprenørens side i forhold til traditionel beton.
Fagfolk bag bøgerne
- SCC er den mest lovende nyskabelse i betonbranchen i de seneste 20 år. Set i forhold til traditionel beton kræver SCC ingen vibrering under udstøbning. Jeg er sikker på, at SCC vil gøre det lettere for entreprenører at fastholde medarbejdere. Når betonfolk først én gang har prøvet at arbejde med det her betonmateriale, og på egen krop erfaret dets mange fordele, vil de nødig tilbage til den almindelige beton, siger centerchef Mette Glavind fra Teknologisk Institut, Betoncentret. Hun er tillige leder af SCC-konsortiet, der med hjælp af 17 videncentre og virksomheder, herunder bl.a. MT Højgaard A/S, står bag de to bøger.
Og netop landets største entreprenørvirksomhed MT Højgaard A/S sætter stor pris på udgivelsen af de to nye håndbøger om SCC. Her mener man, at betonbranchen tilføres et teknologiløft, og at bøgerne vil dække et stort behov for at få hjælp til at arbejde med SCC og dermed sikre, at antallet af byggefejl vil falde.
- Jeg er meget begejstret for SCC og anser det som fremtidens byggemateriale. Håndbøgerne vil uden tvivl kunne udbrede kendskabet til og anvendelsen af SCC til gavn for arbejdsmiljøet, produktiviteten på byggepladsen og kvaliteten af byggeriet generelt. Desuden er der behov for konkrete anvisninger på området, så byggeriets parter ikke taler forbi hinanden, udtaler projektdirektør Lars Gredsted fra MT Højgaard A/S.
’Håndbog for sammensætning af SCC’ og ’Håndbog for udførelse af SCC’ blev begge udgivet i oktober 2007 i forbindelse med SCC-Konsortiets afslutning. Håndbøgerne kan frit downloades som pdf-filer, men koster 300 kr. stykket i trykt version og kan bestilles her.
Yderligere informationer fås hos Claus Pade på telefon 72202183 eller på www.VoSCC.dk, www.scc-konsortiet.dk
Et par betonarbejdere vibrerer et traditionelt betongulv med en stavvibrator. Arbejdsstillingen er ubekvem og ofte direkte skadelig for ryg og lænd. Arbejderne udsættes samtidig for støj og vibrationer. Denne arbejdstype bortfalder ved anvendelse af SCC.
SCC står for selvkompakterende beton (på engelsk: Self-Compacting Concrete) og er defineret som beton, der selv flyder ud i støbeformen og omslutter armeringen. I modsætning til traditionel beton skal SCC ikke vibreres eller på anden måde mekanisk påvirkes, når det er hældt ud i formen. Dette er en fordel for den enkelte betonarbejder, der slipper for at håndtere det tunge og støjende vibreringsudstyr. Hermed nedsættes risikoen for ryg- og høreskader, og risikoen for hvide, følelsesløse fingre reduceres. SCC giver desuden en mere effektiv og hurtigere støbning.