Konkrete løsninger til industrien

Birgit Groth Storgaard

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 13 42.

konkrete

Konkrete løsninger til industrien

Fordobling af holdbarhed, halvering af energiforbrug, hurtigere analysesvar og ny, bæredygtig emballage er blandt de nyudviklede løsninger til fødevareindustrien.

Resultatkontrakten ’Fødevarekvalitet og Convenience – value for money’ er afsluttet, og konkrete løsninger på industriens behov er udviklet. Formålet var at klæde fødevareindustrien på med optimerede teknologier for at imødekomme den stigende efterspørgsel på convenience-måltider af høj kvalitet.

De nye løsninger er metoder til vurdering af rå- og færdigvarernes kvalitet, styring af processer samt teknologi til miljørigtig processe­ring, emballering og tilbered­ning. De beskrives kort i nedenstående:

 

  • Fordobling af holdbarhed og halvering af energi

En tilberedningsmetode (ohmsk opvarmning) har potentiale til at halvere energiforbruget samt nedsætte tidsforbruget ved kogning af farsvarer og semifaste produkter. Ohmsk opvarmning er testet på tilberedning af pølser, skinker og leverpostej. En metode (termisk chok) til efterbehandling af convenience måltidskomponenter som fx sous vide- tilberedt grisekød samt rullepølse og hamburgerryg udviser potentiale til at fordoble holdbarheden af de testede produkter. Begge metoder giver tilfredsstillende produktkvalitet. 

 

  • Hurtigere analysesvar - en metode til måling af kvalitet og holdbarhed

En hurtigmetode til identifikation af fordærvelsesbakterier under processering er udviklet og består af DNA-devices til identifikation og IT-værktøj prototypen CelerSeq til dataanalyse. Hurtigmetoden er succesfuldt testet på en virksomhed i forhold til at-line proceskontrol og har potentiale til at give hurtigere analysesvar end traditionelle mikrobiologiske analyser. Metoden giver virksomheder umiddelbar værdi i form af detaljerede oplysninger om produktkvalitet, hygiejnestatus og proceskontrol.

 

  • Bæredygtig emballage, der forlænger holdbarheden

Ny, bæredygtig emballage er udviklet af formstøbt cellulose coatet med PVOH og plasma. Emballagen har barriereegenskaber, som kan sammenlignes med standard PET-emballage, og viser ingen negative sensoriske påvirkninger på et kødpølseprodukt. Aktive komponenter med holdbarhedsforlængende effekt kan indlejres i emballagen. Celluloseemballagen er godkendt til fødevarekontakt. Derudover kan virksomheder få hjælp og rådgivning til design af bæredygtige fødevareemballager.

 

Fødevareindustrien har udvist interesse for løsningerne, og der er indledt samarbejder med flere virksomheder. Kontakt os for yderligere informationer.

 

Læs mere:

Projektets formål, medieomtale og fødevarekonference