
Projekt - Gasbooster - Øget gasudbytte gennem effektiv separation
Projektstart oktober 2014. Forventet afslutning oktober 2017.
Slutrapport
Danmarks står nationale satsning omhandlende implementering af vedvarende energi, medfører at der i disse år bygges mange nye biogasanlæg. Et af de mulige substrater der kan anvendes her, er gylle og hvis aftalen om grøn vækst i Danmark skal overholdes, forudsættes at op til 50% af husdyrgødningen skal anvendes i biogasanlæg i 2020. Men som det ser ud nu, er der kun en ringe økonomisk gevinst ved anvendelse af lavværdiprodukter i biogasanlæg, og en betydelig teknologiudvikling er derfor nødvendig for at øge rentabiliteten i disse anlæg.
Formålet med projektet er således at udvikle en teknologi til at fremme gasdannelsen i biogasanlæg.
Der arbejdes med en kombineret separationsteknologi til recirkulation af uudnyttet tørstof internt på et biogasanlæg, da allerede afgasset biomasse stadig indeholder potentielt værdifuldt tørstof. Målene er:
- Udvikling af nyt koncept bestående af en kombination af flotation og membranfiltrering der tilbageholder tørstof og vigtige bakterier og muliggør tilbageførsel og genanvendelse
- Mindske tørstof i den afgasse biomasse og dermed øge gaspotentialet
Teknologisk Institut - Center for Vand og Miljø, indgår i projektet som underleverandør til Bio-Aqua som leder projektet. Teknologisk Instituts rolle i projektet er at udføre analyser for kemisk og mikrobiel karakterisering samt udførelse af biometan potentiale målinger (BMP), der skal hjælpe til udvikling og dokumentation af GasBooster-konceptet.
Deltagere
- LiqTech og Provital
- BIO-AQUA
- ComBigaS