Projekt - Sundere Grundere

Lars Haahr Jepsen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 19 27.

Maling

Projekt - Sundere Grundere

- Alternativer til alkylphenolethoxylater

Støttet af Miljøstyrelsen igennem MUDP

Projektstart februar 2014. Forventet afslutning februar 2016.

Stofgruppen af alkylphenoler og alkylphenolethoxylater (AP/APEO) er på Miljøstyrelsens liste over uønskede stoffer (LOUS), og størstedelen af disse forbindelser anvendes i maling og lak. Beck & Jørgensen har udfaset anvendelsen i langt de fleste af deres produkter, men enkelte niche-/specialprodukter indeholder stadig forbindelserne.

Formålet med projektet er at identificere APEO-alternativer, som egner sig til at substituere APEO i et industrielt grundersystem og i en forseglingsgrunder samt at teste og tilpasse formuleringen af systemerne til alternativet, så de nye produkter er mere miljø- og sundhedsvenlige og lever op til de tekniske krav.

Projektresultater
I projektet screenes en lang række alternative bindere, som ikke indeholder APEO-forbindelser, idet den forseglende effekt testes, herunder bl.a. gennemslag af farvede stoffer som fx nikotin samt sensorisk evaluering af forseglingen af lugtstoffer. Ligeledes undersøges klassiske egenskaber af maling såsom vandpermeabilitet og stabilitet af formuleringerne med de nye bindere.

Teknologisk Institut bidrager i udviklingen med rådgivning inden for substitution, evaluering af alternativer samt test af nye formuleringer og de resulterende film og deres egenskaber.

Deltagere

  • Teknologisk Institut
  • Beck & Jørgensen