Må vi gemme en cookie?

Vi bruger cookies for at forbedre din oplevelse af vores hjemmeside, målrette indhold samt statistik. Læs mere om cookies

Sensorik i virksomheden

Anne Camilla Bejerholm

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 25 59.

virkso

Sensorik i virksomheden

At opbygge et sensorisk panel i virksomheden er første skridt på vejen til at gennemføre objektive bedømmelser af produkters spisekvalitet. Ved at bruge viden om sensorik er det muligt med nogle enkle redskaber at sikre en valid vurdering af en virksomheds produkter, til fx at fastholde et givet kvalitetsniveau eller sikre en succesfuld produktudvikling. Fordelen ved at opbygge sit eget panel er, at det altid er ved hånden, når der skal laves en smagsvurdering.

Et sensorisk team i virksomheden vil bestå af en panelleder og et panel af smagsdommere. Panellederen er ansvarlig for planlægning og gennemførelse af bedømmelser samt rekruttering og træning af smagsdommere.

En godkendt smagsdommer skal kunne smage de fem grundsmage i små koncentrationer og være i stand til at smage forskel på produkter med forskellige smage samt kunne identificere forskellige lugte.

Der findes forskellige metoder til bedømmelse af spisekvalitet, og valg af metode afhænger af formålet.

Forskelstest anvendes fx til at identificere små forskelle mellem to produkter, men afslører ikke hvori forskellen består. Forskelstest kan anvendes til at afgøre, om en procesændring forandrer en given kvalitet. Metoden kræver ingen forudgående træning af dommerne.

Beskrivende test kan anvendes til en mere detaljeret bedømmelse af et produkt – både kvalitativt og kvantitativt. Metoden anvendes bl.a. til produktudvikling og kræver en del træning af dommerne.

Sensoriske hurtigmetoder er kendetegnet ved, at de er hurtige at gennemføre, og at der kræves et minimum af dommertræning.  

 

Kom på kursus og lær mere om sensorik:

Fødevarebedømmelser – instruktion one-to-one

Fødevarebedømmelse i virksomheden

 

 

Artikel:
Aaslyng, M.D., Bejerholm, C. Sensorik i virksomheden. Plus Proces 7 pp 10-11 2017.