Succes med løbende frekvensrengøring

Anette Granly Koch

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 25 39.

Succes med løbende frekvensrengøring

Undersøgelser viser, at frekvensrengøring under produktion muliggør forlænget produktionstid i visse områder. I forsøg blev holdbarheden ikke reduceret, hverken sensorisk eller mikrobiologisk, selv med væsentligt forlænget produktionstid.

I mange tilfælde er det muligt at forlænge produktionstiden i områder med max. 12°C, uden markante stigninger i mikrobiologisk belastning. Det kræver dog, at der er fokus på at minimere bakteriel opformering i nicher i udstyr og på overflader. Denne konklusion er baseret på mikrobiologiske analyser af produkter og udstyr samt smuld udtaget i produktionen. Sensoriske vurderinger af færdige produkter er også inddraget.

De bedste muligheder for frekvensrengøring er i dag spritklude med IPA eller dampsugning af overflader. Dampsugningen kan enten være fast installeret eller en mere fleksibel løsning med et dampsugehåndtag, der bruges på kritiske områder efter behov.

Forlænget produktionstid – godt i gang

Inden der indføres forlænget produktionstid, er det vigtigt at identificere særlige risikoområder. Især temperaturvariationer spiller en stor rolle. Nogle steder, fx i slicere og andet udstyr med høj friktion, er der målt temperaturer på op mod 30°C, selv i lokaler med en temperatur på 12°C. Bakterier vokser markant hurtigere i de varme nicheområder end i resten af lokalet. Frekvensrengøring af lokale hot spots og nicher er yderst vigtig ved ønske om forlænget produktionstid.

For mere information om arbejde med forlænget produktionstid og forlænget holdbarhed kontakt faglig leder Anette Granly Koch

Case

En konkret case i det netop afsluttede projekt RENPÅNY viser effekten af frekvensrengøring sammen med meget forlænget produktionstid ved produktion af kogte, røgede kødprodukter.

Efter en systematisk gennemgang af produktionen blev der gennemført forsøg med målrettet, manuel frekvensrengøring af kritisk udstyr og områder på linjen. Indførelse af frekvensrengøring gav en tydelig forbedring af den mikrobiologiske og sensoriske kvalitet af de produkter, der var produceret efter en væsentlig forlængelse af produktionstiden (flere dage).

Den forbedrede mikrobiologiske og sensoriske kvalitet hang tydeligt sammen med bakteriebelastningen på produkterne. Efter den væsentligt forlængede produktionstid med frekvensrengøring viste mikrobiologiske analyser kun lidt højere værdier sammenlignet med traditionelle produkter, som var pakket kort tid efter et traditionelt rengøringsskift.

 

 

RENPÅNY – Større effektivitet og mindre miljøbelastning gennem nytænkning af rengøring. Læs mere her

 

Laboratorier og prøver

DMRI’s mikrobiologiske laboratorium tilbyder akkrediterede analyser til kimtælling og påvisning af specifikke bakterier i fødevarer. Vi råder over såvel klassiske dyrkningsmetoder som molekylærbiologiske metoder. Vi udfører mikrobiologiske specialanalyser og tester effekten af konserveringsløsninger. Vi tilrettelægger prøveudtagning, udtager prøver hos kunden og rådgiver om vurdering af de mikrobiologiske analyseresultater. De mikrobiologiske målinger kan desuden kombineres med smagsbedømmelser fx i DMRI’s sensoriske laboratorium.

Læs mere om mikrobiologisk laboratorium hos DMRI.