Teknologisk Institut vandt ELFORSK prisen 2011

Per Henrik Pedersen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 25 13.

Teknologisk Institut vandt ELFORSK prisen 2011

Teknologisk Institut fik ELFORSK prisen 2011 for at have udviklet en ny energieffektiv impulskøler, der bruger naturligt kølemiddel og næsten halvt så meget strøm som traditionelle kølere. Den nye køler er udviklet sammen med køleskabsproducenten Vestfrost til brug i supermarkeder, kiosker og tankstationer.  

Teknologisk Institut logo

Den prisvindende køler, der blev til i projektet: Energieffektive Impulskølere, ventes at få et stort gennembrud på det internationale marked for mindre kølere. Køleren er en såkaldt impulskøler, der bruger 47% mindre strøm sammenlignet med den mere energiforbrugende model, som i dag står i butikkerne landet over.

- Vi er glade, stolte og føler os meget heldige, fordi vi har vundet ELFORSK prisen 2011 for den nye energieffektive impulskøler. Køleren er en åben køleskabsmodel, som skal fremme impulskøb af fx kolde drikke, fortæller seniorkonsulent Per Henrik Pedersen fra Teknologisk Institut, der har været projektleder på vinderprojektet: Energieffektive Impulskølere.

Slut med pivåbne, strømslugende impulskøleskabe
De danske butikker rummer i dag ca. 30.000 små køleskabe, som skal holde eksempelvis sodavand kolde og indbydende, så kunderne pr. impuls lægger en læskedrik ned i indkøbskurven i forbifarten. Og det koster detailhandlen mange udgifter til strøm. 

- Problemet med de eksisterende kølere på markedet er, at masser af kulde fra disse pivåbne impulskøleskabe ryger direkte ud i butikslokalerne og sluger masser af strøm – typisk fem til otte kWh i døgnet. Og det kan vi nu sætte en stopper for med den nye køleteknologi, vurderer Per Henrik Pedersen, da projektet har dokumenteret, at den nye energieffektive køler kan køle for 2,2 kWh pr. dag. Til sammenligning forbruger ’før-modellen’ 4,15 kWh/døgn.

Det er kun et spørgsmål om tid, før Vestfrost sætter den nye type køler i produktion. I første omgang skal produktet testes af en stor kunde, som får et par af de nye kølere på prøve.

Nyt køleprodukt har svimlende potentiale på verdensmarkedet
Udover Teknologisk Institut deltog IPU/DTU, COOP og PepsiCo i vinderprojektet: Energieffektive Impulskølere. Uddelingen af ELFORSK prisen 2011 fandt sted på Rosenborg Slot i København den 19. maj.

Den prestigefyldte ELFORSK prisen 2011 blev overrakt af klima- og energiminister Lykke Friis på vegne af Dansk Energi, der står bag prisen.

 - Projektet har afgjort bidraget til at udvikle et produkt, der kan skabe værdi for det danske samfund, siger Jørn Borup Jensen, der regner med, at følgevirkningerne er øget omsætning, vækst og eksport i kølebranchen, der generelt har stået stærkt i årets nomineringer til ELFORSK prisen 2011.

 - Årets vinderprojekt er særdeles enkelt og håndgribeligt. Samtidig har det et svimlende potentiale på verdensmarkedet, hvor der er millioner af ineffektive impulskølere. Alene i Danmark bruger impulskøleskabene samlet 60 GWh om året, og det svarer til 13.000 enfamiliehuses årlige forbrug af strøm, siger forskningskoordinator Jørn Borup Jensen fra Dansk Energi, der administrerer Elforsk-programmet.mola

Udover vinderprojektet var Teknologisk Institut med i to andre projekter, som også var nomineret, nemlig: 

  • Karakterisering og optimeret styring ved hjælp af multiparameter-controllere og energirigtig bygningsautomation – fase 1 
  • Udvikling og brug af simuleringsværktøjer til analyse og energioptimering af kølesystemer med CO2 kølemiddel. 

ELFORSK prisen 2011 - Prisoverrækkelse

Prisen blev overrakt af Klima- og Energiminister Lykke Friis med hjælp af Forsknings-koordinator for ELFORSK ordningen Jørn Borup Jensen fra Dansk Energi som ses forrest til venstre. På billedet ses desuden repræsentanter for det vindende projekt i forgrunden, med projektleder fra Teknologisk Institut Per Henrik Pedersen i midten. Hans Walløe og Marcin Blazniak Andreasen fra Teknologisk Institut har også deltaget i vinderprojektet.

Test af køler til impulskøb

Vinderen af ELFORSK prisen 2011 er Teknologisk Institut for et projekt løst i samarbejde med blandt andre Vestfrost, Coop og Pepsi Cola. Det danske vinderprojekt har skabt en teknologi, hvor små køleskabe designet til impulskøb i supermarkeder og på tankstationer er langt mere energieffektivt. Det nye produkt spås at få et stort gennembrud også internationalt. Prototypen af impulskøleren testes her i et klimakammer på Teknologisk Institut.

FAKTA
Juryen bag ELFORSK prisen 2011 fastslår blandet andet i sin begrundelse, at vinderprojektet rummer ’alle elementer’

- Der er tænkt helhedsorienteret i udviklingen af den nye impulskøler, energiforbruget reduceres væsentligt, designet er brugervenligt, køleren er nem at rengøre, og der er implementeret en nyudviklet og mere energieffektiv kompressor fra Danfoss.

Juryen bag ELFORSK prisen 2011

  •  Professor Frede Blaabjerg, Aalborg Universitet, Institut for Energiteknik
  •  Prorektor Arne Jakobsen, Københavns Maskinmesterskole, DTU
  •  Forskningschef Søren Aggerholm, SBi
  •  Kvalitets- og konsulentchef i NRGi, Pernille Skjershede Nielsen
  •  Konsulent Sonny Sørensen
  •  Forskningskoordinator Jørn Borup Jensen, Dansk Energi