3D-printede knogler fra Teknologisk Institut genskaber Koelbjergmanden

Kristian Rand Henriksen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 12 62.

Tegning af kranium

3D-printede knogler fra Teknologisk Institut genskaber Koelbjergmanden

Koelbjergmanden er for nyligt blevet genskabt og udstillet på sit eget museum i Vissenbjerg. Teknologisk Institut har 3D-printet de fundne knoglerester, så gæster nu kan opleve en tro kopi af Nordens ældste menneske.

Et 10.500 år gammelt kranie, bækken, to ben- og armknogler.

KæbeknogleDet er nogle af de knoglerester, som man har fundet ved en tørvegravning ved Koelbjerg under 2.verdenskrig. De tilhører Koelbjergmanden, en 160 cm høj jæger, også kendt som Nordens ældste menneske – meget ældre end Tollundmanden og Egtvedpigen.

Knogleresterne har man nu brugt til at genskabe og udstille Koelbjergmanden i eget formidlingscenter på Fyn - og det er gjort ved hjælp af 3D-print fra Teknologisk Institut.

En tro kopi af knogler

Det nyligt åbnede museum, Museum Koldbjerg har været seks år undervejs og med formålet om at ’genoplive’ Nordens ældste skeletfund. Her kom Teknologisk Institut ind i billedet, for at genskabe museets hovedattraktion ud fra Koelbjergmandens egne knoglerester. 

- Knoglerne blev 3D-scannet, og så fik vi 3D-filerne af de scannede knogler og gjorde dem printbare. Derefter printede vi emnerne i hvid nylon og samlede dem, der hvor der var tale om større dele. Og så har formidlingscenteret efterfølgende fået dem malet, så de ligner knogler, fortæller Kristian Rand Henriksen, forretningsleder på Teknologisk Institut.  

Netop 3D-print var en oplagt løsning til at genskabe knoglerne så naturtro som fundene fra 2.verdenskrig, så Koelbjergmanden er nærmest levende at se på.

Med detaljerne fra scanningen og nedbrydning i lagene i 3D-print får du alle detaljerne med. Det er ret imponerende, at det kan laves så fint

- Kristian Rand Henriksen, Teknologisk Institut

BækkenBeskyttelse af fortidens fund

3D-print af knogleresterne giver en særlig visuel oplevelse af Koelbjergmanden, men det har også en anden fordel for formidlingscenteret, nemlig at kunne beskytte de originale fund.

- Det er jo noget af det, som 3D-print er stærkt til. At genskabe, så du ikke slider på originale parter. Museet har fået en kopi, som de kan bruge i udstillingen, som er så tæt på de ægte knogler som muligt og kan altid få fremstillet flere kopier, hvis de skulle gå i stykker, siger Kristian Rand Henriksen.

Udover knogleresterne er også et gevir til en kronhjort blevet 3D-printet og udstillet. Det kan alt sammen opleves på det lille museum til ære for Koelbjergmanden, tæt på Vissenbjerg på Fyn, over for Terrariet Vissenbjerg.