Ældgammelt håndværk i samspil med ny teknologi giver innovative produkter

Christopher Gottlieb Klingaa

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 16 66.

Spinning af metalplade

Ældgammelt håndværk i samspil med ny teknologi giver innovative produkter

Det er muligt at forme en 3D-printet runddel-plade med indbyggede kølekanaler. Det viser et MADE Materiale Demonstrationsprojekt, hvor Olsen Metaltrykkeri, DTU og Teknologisk Institut succesfuldt har testet, hvordan det ældgamle håndværk metaltryk sammen med nye additive teknologier kan give nye, spændende produkter.

- Vores MADE Materiale demonstrationsprojekt gik ud på at sandsynliggøre, at vi kan forme en 3D-printet runddel plade med indbyggede kølekanaler. Kølekanaler er en udfordring, når man skal forme metallet, fordi det kan skabe lokale spændinger,” forklarer Stig Nalbandian, CEO i Olsen Metaltrykkeri, som er glad for, at virksomheden fik øjnene op for 3D-print via projektet.

I videoen herunder kan du se, hvordan Olsen Metaltrykkeri i MADE Materiale Demonstrationsprojektet fik set, at det kan lade sig gøre at metaltrykke hule plader.

Virksomheden fra Rødovre arbejder med metaltryk, hvor de formgiver plader under rotation – og det minder om dengang, man formede et askebæger i formning, forklarer direktøren og tilføjer:

- Metaltryk er en ældgammel proces, der er kendt tilbage fra Ming-dynastiet, og den kombinerer vi med en helt ny og spændende proces – 3D-print. Ved at kombinere de to fremstillingsmetoder kan vi producere nye og spændende, innovative produkter.

Demonstrationsprojektet har været rigtig godt, fordi det er noget, vi har gået og tænkt over i mange år. Det ligger sådan lige imellem det, man ville kalde forskning og traditionel udvikling

- Stig Nalbandian, Olsen Metaltrykkeri

Om MADE Demonstrationsprojekter

Med et MADE Demonstrationsprojekt kan en lille eller mellemstor virksomhed få op til 100.000 kroner i støtte til at løse en konkret udfordring i virksomheden eller afprøve en ny teknologi i produktionen.

Der er løbende ansøgningsfrist på demonstrationsprojekter både inden for materiale og produktion.

MADE Demonstrationsprojektet er muliggjort ved finansiering fra Industriens Fond.

Artiklen er oprindeligt publiceret af MADE