Analyse af plast og maling med røntgen- og neutronstråling - Hvad kan man måle med neutron- og røntgenstråling?

Jonas Okkels Birk

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 28 68.

Neutron- og røntgenstråling

Analyse af plast og maling med røntgen- og neutronstråling - Hvad kan man måle med neutron- og røntgenstråling?

Neutron- og røntgenmålinger kan anvendes på mange forskellige problemstillinger. Nedenfor har vi givet en række eksempler på, hvilke problemstillinger man kan overveje at studere med neutroner og røntgen, hvis I er i tvivl om jeres konkrete problem kan løses, så kontakt Teknologisk Instituts eksperter og lad os se på det sammen.

Undersøgelse af prøvens struktur og opbygning
Med imaging er det muligt at se igennem prøverne og få et direkte billede, evt. i 3D af prøvens udformning med opløsning ned til ca. 5 nm, afhængigt af teknikken.

Diffraktion kan give detaljerede oplysninger om krystalstrukturer i prøven og hvordan de enkelte atomer er placeret i forhold til hinanden.

Småvinkelspredning og diffraktion kan bruges til at bestemme størrelse og form af korn og strukturer i prøven mellem 1 nm og 100 µm.

Reflektometri kan fortælle om tynde lags udformning og deres grænseflader.

Sporing og identifikation af urenheder og inperfektioner
Med imaging er det muligt at se større huller og urenheder i prøven og præcis hvor de befinder sig.

Småvinkelspredning kan fortælle om urenheders størrelse, form og antal i 1 nm – 100 µm størrelsen.

Den typiske orientering af polymere kan bestemmes med småvinkelspredning og delvist deutorerede prøver. 

Neutron Aktivering kan bruges til at se endog meget små mængder af visse grundstoffer og isotoper i prøven.

Diffraktion kan måle meget små ændringer i krystalstrukturer grundet spændinger eller fx indtrængende vand og se på størrelser af domæner.

Analyse af overlader og interfaces
Med reflektometri er det muligt at analysere tynde lag og overflader i materialer. Dette kan fortælle om lagenes tykkelser, sammensætning og planhed. Det er ikke kun muligt at studere tynde lag på overfladen af en prøve, men også flere centimeter inde i en prøve – fx limhinder eller lignende.

Diffusion og utætheder
Med QENS kan man måle diffusionskoefficienter i prøven. Imaging kan bruges til at se, hvor der er utætheder eller hvor materialer er trængt ind i andre materialer. Diffraktion og småvinkelspredning kan bruges til at spore ændringer i materialer når fx væske trænger ind.