Artshybridisering

Anna-Catharina  Röper

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 34 31.

Bestøvning

Artshybridisering

Når man forædler planter – hvad enten det er til pryd eller konsum – er det altid ønskeligt at kombinere de bedste egenskaber fra forskellige sorter, så man derved opnår den bedste plante. Men nogle gange findes den ønskede egenskab ikke i den art, man producerer. Det kan være farve, vækstform, resistens overfor sygdomme eller forskellige stressformer m.m. Disse egenskaber kan (måske) findes i en anden, nært beslægtet art. Det er dog sjældent, det er muligt at krydse to forskellige arter med hinanden og opnå et levedygtigt resultat.

Med nye bioteknologiske teknikker er det muligt at krydse arter, der normalt ikke er kompatible. Denne teknik kaldes artshybridisering.

I Teknologisk Instituts Bioteknologiske Service Laboratorium har vi teknikker og udstyr, som gør det muligt at kombinere to plantearters egenskaber, som under klassiske forædlingsteknikker ikke er muligt.

Når man har krydset de to arter, hvis egenskaber man gerne vil kombinere, tages de helt unge embryoer ud af frugtknuden inden, de normalt ville være blevet aborteret af planten. Denne teknik kaldes embryo rescue, og embryoerne spires i vævskultur til en ny art.

Vi har gennem flere projekter gennemført flere succesfulde krydsninger mellem arter, som har resulteret i nye spændende planter.

Hvad kan teknologisk Institut hjælpe dig med?

  • Litteraturoversigt om ønskede arter til artshybridisering
  • Rådgivning om teknikker til artshybridisering
  • For-forsøg med krydsning af nye arter
  • Rådgivning og ideer til egnede arter til artshybridisering
  • Gennemførelse af embryo rescue