Avanceret ikke-destruktiv karakterisering af metalkomponenter

Nikolaj Gersager Henriksen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 24 84.

Metal

Avanceret ikke-destruktiv karakterisering af metalkomponenter

Se det skjulte i metalkomponenter ved at få udført ikke-destruktive analyser ved storskalafaciliteter

Teknologisk Institut kan hjælpe dig med at få ny indsigt i de gængse udfordringer i metalindustrien ved at anvende avanceret karakterisering - det gælder bl.a. udmattelsesstyrke samt fremstillings- og korrosionsrelaterede problemer.

Struktur og restspændinger

Flere egenskaber, der er vigtige for præstationen af metalliske materialer og komponenter, kan måles præcist og i dybden ved hjælp af røntgen- eller neutronstråling. De egenskaber, vi kan måle, inkluderer

  • Kortlægning af korn
  • Kornstørrelse
  • Faseanalyse
  • Restspændinger
  • Kemisk sammensætning
  • Magnetiske egenskaber

Særlige egenskaber

Med strålingen fra storskalafaciliteter er vi i stand til at udføre meget hurtige målinger med høj opløsning i bulkmaterialet. Dette giver unikke muligheder for at se strukturelle detaljer i metaller eller overvåge processer under realistiske forhold eller i in-situ, for eksempel

  • Processer som laser powder bed fusion (LPBF) additiv fremstilling af stål kan visualiseres med høj tidsmæssig opløsning i hvert laserpuls.
  • 3D-visualisering af den interne struktur i komponenter, såsom revner og porer. Revneudbredelse kan også visualiseres under in-situ-eksperimenter.
  • Dybdeinformation og følsomhed over for hydrogen adskiller os fra konventionelle analysemetoder.

Relevansen af ikke-destruktive metoder

Da vi specialiserer os i ikke-destruktive metoder, er disse teknikker kritiske for at evaluere vigtige faktorer for lang levetid af kritiske komponenter, f.eks. inden for luftfart og til genanvendelse af kritiske komponenter.

Påvirkning af materialeegenskaber

Et eksempel kunne være restspændinger i metaldele, der drastisk kan påvirke udmattelsesstyrken og måske forårsage deformation efter bearbejdning, hvilket fører til problemer med at holde sig inden for dimensionstolerancerne. Spændingskorrosionsrevner er et kritisk fænomen, der ofte skyldes uforløste restspændinger, og det er svært at opdage disse revner, før komponenten fejler katastrofalt.

Stort potentiale

Disse analysemetoder giver stor fleksibilitet og potentiale for at måle usete detaljer i enhver form for materiale, fra rustfrit stål til aluminiums- og titaniumlegeringer. Hver løsning er kundespecifik, så tøv ikke med at kontakte os for mere information.