Cases med avanceret karakterisering

Aske Nørskov Gejl

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 20 69.

Kvinde ved måleapperat

Cases med avanceret karakterisering

Anvendelsesmulighederne for røntgen- og neutronteknikker er mange, og både små og store virksomheder inden for en række industrier kan få glæde af materialeanalyser med disse teknikker.

Herunder har vi samlet en række case-historier med eksempler på forskellige anvendelser.

ElektrolysecellerDen danske virksomhed Advanced Surface Plating optimerer elektrolyseceller til at lave grøn brint ved alkalisk elektrolyse. I den forbindelse var der behov for indsigt i de processer, der finder sted inden i elektrolysecellerne, og her gjorde man brug af neutron-teknologi med hjælp fra Teknologisk Instituts specialister i avanceret karakterisering.

Læs mere: Neutron-teknologi gav indsigt i elektrolyseceller
 

KomposithjulMed hjælp fra Teknologisk Instituts specialister i avanceret karakterisering har WattsUp Power brugt synkrotron røntgenstråling til at undersøge, hvordan et nyt hybridmateriale til svinghjul bliver påvirket under sving. 

Læs mere: Test af nyt materiale baner vejen for fremtidens kompositsvinghjul

 

neutronerMed en stigende automatisering af brødproduktion har Lantmännen Unibake behov for at opnå en større forståelse for sit produkt. Gennem røntgenanalyser har Teknologisk Institut karakteriseret virksomhedens æltningsproces.   

Læs mere: Dybere forståelse for ’den gode dej’ skal optimere Lantmännen Unibake’s produkter 

 

Motorcykel analyses med neutronerTeknologisk Institut har i et samarbejde udviklet et nanokatalysemateriale til motorcykler, hvor der tilsættes små mængder sjældne jordartsmetaller. For at bestemme grundstoffordelingen er materialet blevet undersøgt med neutrondiffraktion.

Læs mere: Nanokatalysemateriale til motorcykler undersøgt med neutroner

 

Neutrontest af maling for HempelMalingproducenten Hempel vil skabe langtidsholdbare og mere miljøvenlige produkter ved hjælp af viden fra røntgenanalyser, udført i samarbejde med Teknologisk Institut.

Læs mere: Viden om kontaktflader i maling bidrager til Hempels produktudvikling

 

neutrontest af sobophobning i partikelfiltreGennem neutronanalyser på Reactor Institute Delft i Holland har Teknologisk Institut analyseret partikelfiltre fra virksomheden LiqTech, for at se nærmere på om soden fordeler sig jævnt i filteret eller bliver ophobet mere lokale steder.

Læs mere: Neutronanalyser undersøger sodophobning i partikelfiltre til dieselbiler

 

Skibskatalysatorer undersøgt med røntgenI et samarbejde med virksomheden Exilator har Teknologisk institut undersøgt et nanokatalysemateriale, som er optimeret til rensning af skibsrøg, og bestemt hvilke grundstoffer der sidder på materialernes overflade.

Læs mere: Renere skibsrøg ombord på Poul Løwenørn

 

Vindmølle

Med neutronstråling kan man måle deformationer i krystalgitre, som kan omregnes til rest-spændinger i materialer. Metoden er dog endnu ikke fuldt anvendelig.

Læs mere: Vestas tjekker støbeprocesser med neutroner

 

Fly i hangar

Alumeco fik målt restspændinger gennem 20 cm aluminium på en neutronfacilitet. Denne hightech-kvalitetskontrol kan give Alumeco en fordel på det globale aeronautiske marked som leverandør af ”stress-free aluminum”.

Læs mere: Hightech kvalitetskontrol af aluminium hos Alumeco

 

Tribologi small

Overfladebelægninger kan spille en afgørende rolle for funktionen og holdbarheden af værktøjer og komponenter. Teknologisk Institut har analyseret en kvælstof-ionimplanteret kromnitrid-belægning med røntgenstråling på faciliteten Swiss Light Source i Schweiz.

Læs mere: Optimering af overfladebelægninger gennem avanceret røntgenanalyse

 

Sakse med chip

Den danske opstartsvirksomhed Caretag har lavet en løsning til at holde styr på kirurgiske instrumenter. Dette gøres ved at sætte et RFID-tag på instrumenterne, så de kan stemples ind før, under og efter brug. Løsningen stiller nogle krav til RFID-tagget, der skal kunne steriliseres og ikke falde af.

Læs mere: Neutronbillede viser det indre af RFID-chip

 

Hånd holder på lille brændselscelleI samarbejde med en dansk høreapparatsproducent har vi udviklet verdens mindste metanoldrevne energisystem, der kan oplades på blot 20 sekunder. I så små elektroniske apparater er det dog en udfordring at holde øje med metanol og vands bevægelse inde i cellen under afladning

Læs mere: Verdens mindste metanol-brændselscelle til høreapparater filmet med neutronkamera

 

 

Links til industrielle cases fra LINX projektet 

- LINX projektet (2015-21) er et samfundspartnerskab støttet af Innovationsfonden og med DTU, AU og KU som primære partnere. Projektet har samlet de akademiske aktører indenfor neutron- og synkrotronanvendelse og koblet dem med en gruppe virksomheder. (LINX foreningen er sammenslutningen af projektpartnere og andre interessenter, herunder Teknologisk Institut).

 

Links til industrielle cases fra NXUS projektet

- NXUS (2013-14) var et dansk projekt på København Universitet med formål at vise virksomheder, hvordan de kunne anvende af neutron- og synkrotronmålinger.

 

Links til industrielle cases fra Sine2020 

- Sine2020 (2015-19) var et EU-finansieret projekt med formål at øge anvendelsen af neutronmålinger fra stor-skala faciliteter til innovation.

 

Links til industrielle cases fra ESRF (synkrotron) 

- European Synchrotron Radiation Facility er den fælles-europæiske synkrotron, som Danmark også er medlem af. Teknologisk Institut har etableret fast samarbejde med faciliteten.