Test af nyt materiale baner vejen for fremtidens kompositsvinghjul

Mathias  Huss-Hansen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 25 15.

Svinghjul i komposit

Test af nyt materiale baner vejen for fremtidens kompositsvinghjul

Med hjælp fra Teknologisk Instituts specialister har WattsUp Power brugt synkrotron røntgenstråling til at undersøge, hvordan et nyt hybridmateriale til svinghjul bliver påvirket under sving. Det skete i et MADE Demonstrationsprojekt.

Hvad kan det holde til?

Synkrotron røntgen målingMangel på dyb viden om materialer, har været en udfordring for startuppen WattsUp Power, der udvikler og producerer energilagringssystemer til bl.a. eldrevne færger og hurtigopladning af elbiler.

De kendte ikke den nøjagtige styrke på de materialer som de bruger til at producere energilagre og svinghjul ved navn ’flywheels’, og det var et problem. Flywheels er en mekanisk enhed, der kan lagre rotationsenergi. Det vil sige, at processen er baseret på kinetisk energi.

I samarbejde med Teknologisk Institut fik virksomheden hjælp til at analysere nogle prøver fra fabrikken. Via synkrotron røntgenfotografering, en teknologi der primært bruges til dannelse af billeder i nanoskala og karakterisering af materialer, fik de lavet en 3D-visualiering af materialet og undersøgt dets styrker og kritiske faktorer.

Det kan du høre mere om i videoen herunder.

Dybere indblik i materialet

Den intense teknologi gjorde det muligt at kigge dybere ind i materialet med en højere opløsning, end den der eksempelvis bruges på røntgen på hospitaler.

- MADE-projektet [med Teknologisk Institut red.] gav os mulighed for at prøve nogle teknologier, som man måske ikke ville have råd til, hvis man selv skulle investere, lyder det fra Martin Speiermann, direktør og stifter i WattsUp Power.

Ved både at kigge på materialets inderside, yderside og midte, fik virksomheden indblik i materialets struktur, tæthed og porøsitet. På den måde fik WattsUp Power identificeret mulige defekter og kritiske faktorer for svinghjulets ydeevne.

Baseret på de nye resultater i analyserne, kan vi se, hvor vi bevæger os hen i forhold til produktets levetid og materialets styrke. MADE-projektet giver mulighed for at afprøve nogle teknologier, som man måske ikke ville have råd til, hvis man selv skulle investere

- Martin Speiermann, WattsUp Power

Om MADE Demonstrationsprojekt

Med et MADE Demonstrationsprojekt kan en lille eller mellemstor virksomhed få op til 100.000 kr. i støtte til at løse en konkret udfordring i virksomheden eller afprøve ny teknologi i produktionen. Ved at blive koblet sammen med Teknologisk Institut eller en anden dansk GTS får man adgang til de teknologier, den viden og de kompetencer, som er nødvendige i forhold til at løse den konkrete udfordring i virksomheden. Det kan både være inden for materiale eller produktion. Der er løbende ansøgningsfrist på demonstrationsprojekter.  MADE Demonstrationsprojekter er gjort mulige med støtte fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.

Artiklen er oprindeligt offentliggjort af MADE her