Kemisk sammensætning og urenheder

Jonas Okkels Birk

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 28 68.

bord med piller og saks

Kemisk sammensætning og urenheder

Selv små ændringer i et produkts bestanddele kan have markante effekter på vitale egenskaber som f.eks. holdbarhed, ledningsevne, toksicitet eller mulighed for genanvendelse.

Derudover kan sporing af eventuelle urenheder være nødvendig for at få et produkt godkendt til specifikke markeder, sikre kvaliteten af underleverandørers leverancer eller teste for kontaminering og korrosion. Der findes flere metoder til dette afhængigt af behov.

Ønsker man at få overblik over materialets atomare sammensætning, kan neutronaktiveringsanalyse (NAA eller PGAA) benyttes. Disse teknikker har flere fordele:

  • Et bredt udsnit af atomsammensætningen i prøven måles på én gang med følsomheder ned til ppb niveau.
  • Udsnit op til 4 × 4 cm2 af en prøve kan måles på én gang.
  • Ofte kan man undgå tilskæring og forbehandling af prøven inden målingen, hvilket minimerer risikoen for kontaminering.
  • Det er muligt at foretage målinger ved meget lave temperaturer for at holde på flygtige stoffer.

Ønsker man at kende den rumlige fordeling af elementer på eller nær en overflade, kan røntgenspektroskopi (NEXAFS/XANES) være det rette værktøj. Med denne teknik kan fordelingen af udvalgte grundstoffer samt information om oxidationstrin og koordinering til naboatomer bestemmes med en opløsning ned til under 100 nanometer. Kemiske bindingsforhold og atomare afstande kan mappes vha. teknikken EXAFS.

Der er mange faktorer der afgør om de nævnte teknikker er de rigtige til at løse jeres problem. Kontakt vores eksperter - så finder vi ud af det sammen.

CASE: 

Renere skibsrøg ombord på Poul Løwenørn