Bæredygtig plast - Bioplast og bionedbrydelig plast

Jørn  Bech

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 16 74.

Skrue produceret i bioplast

Bæredygtig plast - Bioplast og bionedbrydelig plast

Bioplast defineres som et plastmateriale baseret på biomasse frem for fossile ressourcer, som konventionelt plast er fremstillet ud fra. Derudover kan der tilsættes forstærkende biobaserede fibre til enten biobaseret eller konventionelt plast i de såkaldte bio- eller naturfiberkompositter.

Bioplast kan være bionedbrydeligt (dvs. nedbrydeligt af mikroorganismer), men er det ikke nødvendigvis – omvendt kan konventionelt plast også sagtens være bionedbrydeligt. Bionedbrydelige materialer anvendes bl.a. til emballage, poser og plantefolier, og her er det naturligvis vigtigt at have styr på materialets stabilitet og nedbrydelighed i forskellige omgivelser.

Læs mere: Værd at vide om bioplast

Bioplast opfattes af mange som et mere bæredygtigt alternativ til konventionelt fremstillet plast. På Teknologisk Institut anbefaler vi vores kunder til at anskue bæredygtighed ud fra en helhedsbetragtning, f.eks. gennem en livscyklusanalyse, der inddrager miljøbetragtninger for alle trin af materialets levetid, samt udfordringer ved indsamling, genanvendelse og nedbrydning.

Ud fra et klimaperspektiv kan bioplast være en god løsning, da Co2-udledningen ved produktion af bioplast er lavere end ved produktion af konventionel plast. Ud fra et affaldsperspektiv er bioplast måske ikke den bedste løsning, da bioplast ikke nødvendigvis er bionedbrydeligt. Valget af (bio)plast kommer derfor an på hvordan plastproduktet skal bruges og hvor lang levetid produktet skal have. 

Vi kan hjælpe dig med:

Læs mere i casen herunder:

Bionedbrydelig plastfolie: Ukrudt bekæmpes uden kemi