BenBen bruger 3D-printede specialkomponenter til håndbyggede cykler

Sigurd Vigen Pedersen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 15 11.

3D-print til håndbygget cykel

BenBen bruger 3D-printede specialkomponenter til håndbyggede cykler

I cykelverdenen er det vigtigt at opnå det helt rigtige forhold mellem styrke og vægt. Det ved man hos BenBen Cykler, hvor man laver håndbyggede cykelstel. Derfor valgte man at deltage i et 3D-print designoptimeringsforløb, hvor man kiggede på flere forskellige specialkomponenter.

BenBen Cykler er en lille virksomhed med cykelværksted og -butik på Amager. Her producerer man bl.a. håndbyggede cykelstel i stål og titanium - dvs. stel, som bygges helt fra grunden af. BenBen ønskede at undersøge nogle af mulighederne med metal 3D-print, og derfor deltog man i designoptimeringsforløbet DfAM, som er initieret af Dansk AM Hub.

Metal 3D-print komponenter til cykel3D-print gav lavere vægt og øget styrke

I projektet optimerede BenBen forskellige dele i samarbejde med 3D-print specialister fra Teknologisk Institut, og det var både eksisterende dele, som så er blevet re-designet, og nogle helt nye dele. Helt konkret drejede det sig om en lille del til en saddelpund og nogle dele til selve stellet, og her kunne man reducere vægten og bevare styrken, så man fik et optimeret forhold mellem styrke og vægt.

Af andre fordele, som BenBen har oplevet, kan nævnes den enorme designfrihed samt en kort leveringstid på specialkomponenter i små styktal - og så var der også økonomiske fordele, da BenBen kunne nøjes med mindre produktioner i stedet for at skulle bestille tusindvis af dele, for at det hang sammen økonomisk. 

3D-print er den helt rigtige metode at bruge til den her nye del, vi har lavet. Det er en meget meget lille del, og hvis den skulle laves i traditionel bearbejdning på en CNC-maskine, ville der skulle ekstremt meget bearbejdning til - og meget detaljeret, meget fint og meget småt. Og jeg tror, at det ville blive ret kompliceret at lave

- Ari Rosenzweig, BenBen

I videoen herunder kan du høre, hvordan 3D-print hjælper BenBen med at få presset cyklen til det yderste.

Kort om DfAM-forløbet

I løbet af det seneste halve år har Dansk AM Hub i samarbejde med partnerne Teknologisk Institut, PLM Group, Hexagon og Wikifactory haft 15 danske SMV’er tilknyttet et nyt innovationsforløb med henblik på at styrke virksomhederne til i endnu højere grad at drage fordel af det teknologiske og forretningsmæssige potentiale inden for 3D-print. Forløbet har fået navnet Design for Additive Manufacturing (eller DfAM) og fokuserer på at udbrede 3D-print til små- og mellemstore virksomheder samt at yde konkret støtte og hjælp til at arbejde med teknologien igennem design. Det konkrete mål for DfAM-forløbet er at re-designe deltagernes produkter eller komponenter, hvilket muliggør at disse fx kan fremstilles med større styrke, mindre materialespild, ny og bedre funktionalitet eller on-demand.