Bliver fremtidens rengøring flyvende og automatisk?

Jeshith Damsbo Anandasubramaniam

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 35 50.

Bliver fremtidens rengøring flyvende og automatisk?

Fremtidens rengøring i højderne – for eksempel på hospitaler – kan meget vel gå hen og blive dronebaseret. Det har Teknologisk Institut sammen med SDU og Jest-Consulting set nærmere på i et Energi Fyn-projekt.


Seks propeller starter, og den flyvende robot med en moppe på toppen stiger til vejrs. Den flyver hen og tørrer støvet af på en overflade, der befinder sig i højden, hvor det kan være svært for de fleste at nå med en håndsoprækning.

Det kan meget vel være fremtidens rengøringsværktøj på blandt andet sygehuse.

Man kan måske fristes til at tro, at der er tale om den spøgefulde apriltradition, der blot er lidt for tidligt ude. Men den er god nok.

Jest-Consulting, Syddansk Universitet og Teknologisk Institut er gået sammen om at kigge på droner som et værktøj til at rengøre forskellige sværttilgængelige overflader på blandt andet Odense Universitets Hospital (OUH).

- Da vi startede, var vi meget i tvivl om, om det her var en fantasi. Men jeg synes, at den her begyndelse har overbevist mig om, at der er hold i realiteterne. Det er muligt at udvikle en drone til at assistere os i de hygiejniske foranstaltninger for eksempel på hospitaler, fortæller Peder Jest, der udover at være idémand til projektet også er speciallæge, ejer af Jest-Consulting og tidligere lægelig direktør på OUH.

Højt til loftet – og støvet

Rengøring på hospitaler er afgørende for patientsikkerheden – og det er ikke blevet mindre vigtigt, efter COVID-19 er kommet ind i billedet. Men ifølge Peder Jest er det en krævende opgave at holde et hospital rent og dermed mindske smittespredning og infektioner. 

- På hospitalerne er der sindssygt travlt, men der skal gøres rent. Der er en høj hygiejnestandard, som man skal leve op til. Samtidig har vi et rekrutteringsproblem, da det er svært at skaffe personale. Og det bliver endnu sværere i fremtiden, fortæller han.

Rengøringen bliver heller ikke mindre krævende af, at nogle af overfladerne befinder sig oppe i højder, som de færreste mennesker kan nå.

- Vi har snakket om det nye OUH, hvor der bliver højt til loftet, og dér har de nogle udfordringer med at komme op under lamper og radiatorer og andet, der hænger på væggene eller under loftet, hvor de i dag skal bruge lifte. Og det er sådan nogle steder, hvor den her løsning på sigt kan hjælpe, fortæller Jeshith Damsbo Anandasubramaniam, der er specialist på Teknologisk Institut.

-

Løsningen er dog ikke så simpel, som den ser ud til at være ved første øjekast, hvor man blot ser en drone med en klud på toppen. Der har både været fokus på styring af dronen, stabilitet af dronen med værktøjet på og bevægelsesmønstre i projektet.

- I løsningen har vi en drone med en force torque-sensor, så vi ved, hvor meget vi skal trykke for at rengøre. Ovenpå den har vi så det her rengøringsværktøj, som de normalt bruger ude på hospitalerne til at rengøre med. Og så har vi et indendørs positioneringssystem, så det overhovedet kan lade sig gøre for os, fordi vi er indendørs, hvor man ikke kan bruge GPS, fortæller Jes Jepsen, som er videnskabelig assistent på Syddansk Universitet.

-

I en potentiel robotløsning, der skal rengøre sværttilgængelige overflader, vil der udover dronen og værktøjet på dronen også være behov for en mobil robot med en avanceret "tether", som er et kevlar-forstærket dronekabel, så dronen kan holde strøm i længere tid.

Visionen til noget større

Gennem projektet har de tre partnere bevist, at der er potentiale for indendørs dronebaseret rengøring til blandt andet sundhedssektoren.

- Vi er nået et langt skridt med den første del af det her, og jeg mener, den har givet en vision for et større projekt og en større opgave, fortæller Peder Jest.

Og det giver Jeshith Damsbo Anandasubramaniam fra Teknologisk Institut ham ret i:

- Igennem projektet her har vi fået nogle værdifulde data, der tyder på, at det faktisk godt kan lade sig gøre, men der er stadig nogle skridt, der mangler, før vi kan komme helt i mål. 

Der er derfor rigeligt at tage fat i i et fremtidigt projekt.

- For at komme videre med det her projekt, så skal vi finde en løsning, der kan erstatte det indendørs positioneringssystem fra vores testfaciliteter, som vi bruger nu. Og så skal vi også gøre dronen mere intelligent til selv at detektere, hvad den skal rengøre, hvordan den skal rengøre det, og til at kunne navigere udenom eventuelle forhindringer, der skulle være i rummet, fortæller Jes Jepsen.

Projektet er støttet af Energi Fyns Udviklingsfond.

Teknologisk Institut hjælper med at indføre værktøjsdroner

På Teknologisk Institut kan vi udvikle og afprøve koncepter sammen med jer. Vi kan tilbyde hands-on erfaring med forskellige droneteknologier, inden I investerer i udstyr.

Vi faciliterer pilotprojekter, som giver sparring om implementering af værktøjsdroner med alt fra funktionalitet, programmering, sikkerhed til værktøjsdesign.

Hvis du er interesseret i at vide mere, kan du kontakte specialist Jeshith Damsbo Anandasubramaniam fra Teknologisk Institut på 72 20 35 50 eller jeda@teknologisk.dk