Cobots kan skabe arbejdsglæde

Kurt  Nielsen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 22 11.

Cobots

Cobots kan skabe arbejdsglæde

Pressemeddelelse publiceret den 26. august 2020.

Ny generation af robotter skaber medarbejdertilfredshed - men sikkerhed er en barriere for udbredelse.

Robotter har længe været kendt som et redskab for virksomheder til at øge produktiviteten og konkurrenceevnen, men en ny generation af robotter – de såkaldte cobots, som kan arbejde tæt sammen med mennesker – viser også at have positiv afsmitning på arbejdsglæden.

En ny undersøgelse foretaget af Teknologisk Institut i samarbejde med Industriens Fond, Aarhus Universitet og Syddansk Universitet viser, at virksomheder, der har anskaffet sig en cobot oplever, at medarbejderne er blomstret op og blevet mere tilfredse. Derudover er det blevet lettere at tiltrække kvalificeret arbejdskraft.

- Der er også noget arbejdsglæde i det her. Nogle medarbejdere blomstrer op. Nogle har gået med noget potentiale i sig, som ikke har været udnyttet tidligere.

Sådan lyder det fra driftsmester Flemming Kristiansen fra Gartneriet Rosborg i Odense, efter en cobot blev en del af arbejdsfamilien.

- Ja, det er sjovt, at vi får lov til at eksperimentere og lege lidt med robotterne, fortæller Jakob Pedersen, der er teknisk medarbejder og en del af udviklingsafdelingen hos produktionsvirksomheden BM Silo fra Tvis ved Holstebro.

Han tilføjer, at virksomhedens investering i cobots i den grad er med til at give ham et sjovere og mere interessant arbejdsliv og dermed en investering i ham.

Cobot

Sikkerhed som en barriere
Markedet for de kollaborative robotter - også kendt som cobots - forventes at stige voldsomt i de kommende år. Markedet for de samarbejdende robotter forventes globalt at runde 600.000 enheder årligt i 2027 - en forventet vækst på 5.700 procent ifølge ABI Research.

Men før man for alvor kan komme i gang med at udnytte en cobots fulde potentiale, er der ifølge undersøgelsen nogle mulige barrierer, som man skal være opmærksom på.

Det er blandt andet manglende viden om teknologien og forretningspotentialet, manglende økonomi og manglende kompetencer på området, der kan spænde ben for virksomhederne.

- Vi kan konstatere, at særligt de små og mellemstore virksomheder mangler viden om potentialet og de muligheder, der er forbundet med at sætte den her nye type robot i aktion, siger Kurt Nielsen, som er centerchef hos Teknologisk Institut.

Særligt for de virksomheder, der allerede har købt sig en eller flere cobots, kan også sikkerheden omkring disse robotter skabe udfordringer.

- Det er nok der, at vi har været mest udfordrede. Man skal jo lige være sikker på, at man har styr på lovgivningen og sikkerheden, inden man for alvor får det maksimale ud af en cobot, fortæller Jakob Pedersen, BM Silo og fortsætter:

- Ved vores første to cobots kom sikkerheden ind til sidst, fordi vi egentlig bare troede, at det bare var en del af robotten. Ved den tredje kom det meget tidligere ind i projektet, og det har gjort processen meget hurtigere.

Flere af virksomhederne i undersøgelsen har efterspurgt en standardisering af sikkerheden, når det kommer til de mulige forhindringer – altså en form for værktøjskasse inden for sikkerhed.

- Der er et kæmpe potentiale i robotteknologi, og vi ser i disse år flere og flere virksomheder, som tager den her nye generation af samarbejde robotter til sig. De har opdaget, at de kan forbedre arbejdslivet for deres medarbejdere og samtidig sikre deres internationale konkurrencekraft, fordi de simpelthen kan få lavet mere med samme antal medarbejdere, siger centerchef Kurt Nielsen fra Teknologisk Institut.

Udbyttet er synligt
Når sikkerheden er på plads, og virksomhederne for alvor kan begynde at udnytte cobottens fulde potentiale, er det ikke kun de allerede ansatte, der blomstrer op.

Flere af virksomhederne, der har deltaget i undersøgelsen, fortæller også, at cobotten er med til at tiltrække ny, kvalificeret arbejdskraft.

- Vi ser cobots som et middel til at udvikle og uddanne folk. Og som et middel til at tiltrække nye dygtige lærlinge, fortæller Daniel Primdahl, der er teknisk chef hos BM Silo.

- Robotterne er med til at give uddannelserne et ekstra lag. Når vi kan tilbyde lærlingene, at de kan prøve de her cobots, så sætter vi en ekstra dimension på deres ellers standarduddannelse.

Hent resultaterne fra undersøgelsen her, som også indebærer 10 råd fra virksomhederne til at komme i gang med cobots

HVAD ER EN COBOT?
En cobot er en såkaldt kollaborativ robot, som er i stand til at arbejde direkte sammen med mennesker i et delt arbejdsområde.

FAKTA OM UNDERSØGELSEN
Undersøgelsen er foretaget af Teknologisk Institut i samarbejde med Aarhus Universitet og Syddansk Universitet - og udført i regi af projektet Cobot Knowledge Lab, som er støttet af Industriens Fond.

Der er gennemført kvalitative, semistrukturerede interviews med 15 små og mellemstore virksomheder (SMV'er) spredt rundt omkring i Danmark.

  • 8 virksomheder har under 250 ansatte
  • 3 virksomheder har mellem 250-500 ansatte
  • 4 virksomheder har over 500 ansatte

Virksomhederne har forskellige erfaringsniveauer.

Cobot Knowledge Lab er et samarbejde mellem Teknologisk Institut, DIRA, Odense Robotics, Aarhus Universitet, Syddansk Universitet og Fraunhofer IPA.