Cobots øger produktiviteten hos Danfoss – men rummer også udfordringer

Søren Peter Johansen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 28 59.

Cobots øger produktiviteten hos Danfoss – men rummer også udfordringer


Hvordan kommer du bedst i gang med kollaborative robotter? Tænk dem ind fra starten og kast dig ud i det, lyder rådet fra Peter Lund Andersen, der er Senior Manufacturing Specialist hos Danfoss Drives i Gråsten.


Kollaborative robotter – eller cobots – skal tænkes ind fra starten af. Det er i hvert fald en af de erfaringer, virksomheden Danfoss Drives har gjort sig, efter at den har implementeret kollaborative robotter i sin produktion.

- Robotterne håndterer emner og flytter dem fra A til B, og dispenserer pasta på nogle af vores produkter, siger Peter Lund Andersen fra Danfoss Drives om de kollaborative robotters opgaver i produktionen.

Peter Lund Andersen fra Danfoss Drives

Robotten øger produktiviteten

En af de medarbejdere hos Danfoss Drives, der arbejder side om side med cobots er Christian Bork, som er montageoperatør.

Han fortæller, at de samarbejdende robotter har gjort det muligt for medarbejderne at producere mere.

- Jeg synes, det gør det hele meget nemmere. Vi får mere fra hånden, og vi producerer også mere, siger han.

- I starten var det meget trial and error, hvor vi skulle have fat i en tekniker, eller dem der var oplært i robotten, som viste os, hvordan vi nulstillede den og kom videre. Men det var meget ligetil, og når man først har fået det lært, så kunne vi alle sammen gøre det, tilføjer han.

-

Sikkerhed har været den største udfordring

En af udfordringerne ved at introducere de kollaborative robotter i produktionen hos Danfoss Drives har været sikkerhedsaspektet.

- Den største udfordring er, hvordan vi skal håndtere sikkerhed. F.eks. hvor går grænsen for, hvad vi kan acceptere af kollisionsfarer med operatører: Hvor hurtigt må robotten køre? Hvor skarpe må kanterne være på værktøjer f.eks.? Hele den her risikovurdering, der skal foretages for at godkende en kollaborativ robot, siger Peter Lund Andersen.

Han peger på, at de kollaborative robotter skal tænkes ind fra start, når der etableres et nyt produktionsområde.

- Når vi ser på fremtiden for kollaborative robotter, så tror jeg, vi skal tænke dem ind fra starten. Når vi går ind i et eksisterende område, som vi har i dag, så er det ret svært at få dem implementeret i og med, at den her balance mellem operatøren og maskinen skal være der, siger han.

Cobot hos Danfoss Drives

Kast dig ud i det

Peter Lund Andersens bedste råd til andre virksomheder, der skal implementere kollaborative robotter er simpelt: Kast dig ud i det.

- Find ud af, hvor komplekst det er, eller hvor nemt det er, og så tag den derfra. Find en god case, hvor det giver mening at implementere en kollaborativ robot, og så kast dig ud det, lyder rådet.


Ovenstående interview er udført i regi af projektet Cobot Knowledge Lab, som er finansieret af Industriens Fond. Læs mere om Cobot Knowledge Lab på cobotlab.dk

Kom videre eller i gang med kollaborative robotter

Skal du have hjælp til at komme videre eller i gang med cobots? Teknologisk Institut tilbyder uvildig sparring og hands-on erfaring med forskellige kollaborative robotteknologier - inden I investerer for mange penge og for meget tid. Læs mere om vores cobot-pilot-ydelse her.

Ønsker du at vide mere om kurser om cobots, så kontakt seniorprojektleder Steen Harder Ulrichsen eller kig nærmere selv: