Danmarks første nano-fabrik er klar til produktion

Christian  Kallesøe

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 25 70.

SC3_maskine

Danmarks første nano-fabrik er klar til produktion

Pressemeddelelse den 01.03.2013

Teknologisk Institut er klar til storskala produktion af katalytiske nano-partikler til brændselsceller. Brændselscellerne kan blive batteriernes højteknologiske afløser, og fabrikken kan for eksempel producere nano-katalysatorer til 2.500 høreapparater om dagen. Målet er en femdobling af kapaciteten.

Teknologisk Institut har etableret Danmarks første fuldskala produktionsapparat til fremstilling af nano-partikler til brændselsceller. Center for Nanoproduktion og Mikroanalyse er færdige med at udvikle den første version af en reaktor til pilotproduktion. Processen er udviklet i samarbejde med Aarhus Universitet under projektet MicroPower medfinansieret af Højteknologifonden.

- Med produktionsfaciliteterne er vi kommet et vigtigt skridt frem mod muligheden for masseproduktion også af brændselsceller. Brændselsceller har en række fordele i forhold til traditionelt opladelige batterier og kan gøre brugen af elektroniske hjælpemidler væsentligt lettere og mere fleksibelt, siger centerchef Leif Højslet Christensen, Center for Nanoproduktion og Mikroanalyse, Teknologisk Institut.

Nano-partiklerne fra fabrikken skal indgå som katalysator-element til brændselsceller til høreapparater. I samarbejde med mikrokomponent-producenterne Sonion A/S og AH Metal Solution A/S samt høreapparat-producenterne Widex A/S og GN Resound A/S arbejder Teknologisk Institut på at udvikle prototypen til en brændselscelle, som skal afløse det traditionelle batteri i et høreapparat. Konceptet er, at brugeren tager høreapparatet ud af ørerne og placerer apparatet i en såkaldt docking station. Her påfyldes automatisk 200 mikroliter metanol eller biometanol på under 30 sekunder. Herefter er der strøm nok til mindst 24 timer.

- Der er over 50 millioner brugere af høreapparater på verdensplan, og der anvendes årligt et par milliarder små batterier til at drive høreapparaterne. Ud over miljøfordelen ved at slippe for batterierne, er et høreapparat med brændselsceller meget mere brugervenligt – hvor over halvdelen er over 70 år. De har som regel svært ved at skifte batterierne, men et høreapparat med brændselsceller skal blot placeres i en oplader i meget kort tid, siger Leif Højslet Christensen.

I en brændselscelle sker der en direkte kemisk omdannelse af metanol til elektricitet med mikroskopiske mængder af vanddamp og CO2 som eneste spildprodukter. For at en brændselscelle kan fungere, kræver det en katalysator i form af nano-partikler. Det er disse nano-partikler, det er lykkedes for Teknologisk Institut at producere i stor skala.

Næste skridt er at få indledt en storskala-produktion af selve brændselscellerne. Dette forsøges realiseret i to nye projekter medfinansieret af Højteknologifonden og Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelse. Partnerne, ud over de allerede nævnte, omfatter forskergrupper på DTU og iNano/ Aarhus Universitet.

- Brændselsceller til høreapparater er kun første skridt i udviklingen. På lang sigt kan brændselsceller på en mere effektiv og miljøvenlig måde afløse de traditionelle batterier i elektroniske apparater og gadgets i fremtiden, siger Leif Højslet Christensen.

Yderligere oplysninger: Centerchef Christian Kallesøe, mail: chkl@teknologisk.dk, tlf. 7220 2570.