Dansk industri udfordres af kinesiske robotter

Kurt  Nielsen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 22 11.

-

Dansk industri udfordres af kinesiske robotter

Kina satser stort på robotindustri, viser ny analyse fra Teknologisk Institut.
Det stiller store krav til dansk robotindustri, som nu opruster med nye udviklingsfaciliteter.

Inden for de sidste 10 år er patenteringen af robotteknologi mere end tredoblet, og det er især Kina, som satser stort på udvikling af industrirobotter. Det viser nye tal fra Teknologisk Institut, som samtidig opfordrer danske virksomheder til at tage konkurrencen op.

 - I fremtiden vil Danmark ikke kun skulle konkurrere med lavtlønslande, men også i stigende grad med lande, der er højautomatiserede. Adgangen og evnen til at udnytte de nyeste robotteknologiske muligheder bliver derfor afgørende for at kunne konkurrere globalt. Det forudsætter en stærk og innovativ dansk robotindustri, siger centerchef Kurt Nielsen, Teknologisk Institut.

Den nye analyse af patenter er fra en gennemgang af databasen Derwent World Patent Index. Analysen viser, at de kinesiske virksomheder for alvor har fået øjnene op for industrirobotmarkedet, som de i disse år er i færd med at sætte sig tungt på. Den kinesiske udvikling på området har været eksplosiv, og fra 2008 til 2013 er der sket en stigning i kinesiske patententer på inden for industriel robotteknologi på 600 procent.

Det er en klar indikation af, at de kinesiske virksomheder satser stort på udviklingen af robotter. Der udvikles især på robotter til industrien, så de kan varetage stadigt mere sofistikerede arbejdsprocesser. I Danmark er der stadig et stort udviklingspotentiale for robotter.

- Mere end 3 ud af 4 danske virksomheder anvender stadig ikke robotter i deres produktion. Derudover udvikler teknologien sig enormt hurtigt, og processer der ikke kunne eller ikke kunne svare sig at automatisere for bare få år siden er nu muligt. Forventningerne er derfor også høje, og der tales om en tredobling af markedet de kommende fem år, forklarer centerchef Kurt Nielsen.

Teknologisk Institut åbner onsdag den 21. oktober 2015 en ny robotinnovationshal i Odense til nu at omfatte 2000 kvadratmeter. Her kan de danske robotvirksomheder sparre med erfarne robotudviklere bl.a. i udvikling og implementering.

- Den nye hal har enorm betydning, når dansk robotindustri skal skille sig ud i konkurrencen med blandt andre kineserne. Det er netop på udvikling, design og kvalitet af industrirobotter, at danske robotvirksomheder skal være de bedste, siger Kurt Nielsen.

Yderligere oplysninger
Teknologichef Kurt Nielsen, Teknologisk Institut, mobil: 7220 2211, mail: kuni@teknologisk.dk.

Læs analysen om 'Industrielle robotter - Kina vinder frem i kapløbet om robotter'

Den nye robotinnovationshal blev indviet af Odenses borgmester Anker Boye onsdag den 21. oktober 2015.