Data og vision er Dansacs byggeklodser til at blive selvkørende

Carsten Panch Isaksen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 18 02.

-

Data og vision er Dansacs byggeklodser til at blive selvkørende

Med de rigtige data og kamerateknologi tager Dansac, der fremstiller stomiposer, ejerskab over deres egen digitale udvikling. Det fundament er styrket med et MADE Demonstrationsprojekt med Teknologisk Institut, hvor den sjællandske virksomhed fik et nyt perspektiv på udfordringer med kvalitetskontrol.


Gennem mere end fem årtier har virksomheden Dansac i det nordsjællandske Fredensborg produceret og leveret løsninger til mennesker med stomi.

Faktisk producerer Dansac mange millioner stomiprodukter om året til mennesker, der på grund af et kirurgisk indgreb har en åbning i bugvæggen på maven. De bruger Dansacs produkter for at få en normaliseret hverdag.

Umuligt at se med det blotte øje

Et stomiprodukt kan for de fleste se meget simpelt ud, men det bliver produceret gennem mange forskellige processer, og dermed er der også en del, der kan gå galt, som man ikke lige kan se med det blotte øje.

Derfor søgte Dansac inspiration i et MADE Demonstrationsprojekt, hvor de fik rådgivning af Teknologisk Institut til at bruge data til nemt at spotte fejl med vision og dermed forbedre produktionen:

- Vi har haft et ønske om at implementere og arbejde med en speciel slags kameraer i produktionen, og vi ville gerne i denne sammenhæng se, om vi kunne få input og sparring gennem vision-eksperter, som har mere erfaring med detaljer inden for eksempelvis lyssætning, kameraindstillinger med mere. Og det fik vi fra Teknologisk Institut, fortæller Tobias Sand Ottsen, der leder den teknologi- og datagruppe, der hedder Science in Production hos Dansac. 

Kamerateknologien kan hjælpe med at sikre produktion i højt tempo og i den rette kvalitet, hvilket er afgørende for brugernes hverdag.

- Vi er lidt over 200 mennesker her på vores fabrik, og vi har en højvolumen produktion. Stomibrugere anvender en del produkter i løbet af året, og vi sælger til hele verden. Derfor har vi meget fokus på at lave produkter i højt nok tempo, så vi kan følge med efterspørgslen, og i den høje kvalitet som vores kunder regner med, fortæller Tobias Sand Ottsen.

Med den nye kameratype har vi en ny indgang til at karakterisere en vigtig og penibel proces. Det har også givet os en ny måde at indsamle hidtil utilgængelige data og statistik om kritiske produktegenskaber, siger Tobias Sand Ottsen fra Dansac.

Kamera finder fejl og variationer

Dansac producerer stomiposer af lange baner af plastfolie. Nogle af disse bliver formet under tryk og varme – altså termoformning – før de bliver til et færdigt produkt.

Både inden og efter termoformningen kan der komme variationer i folien. Og det er disse forskelligheder, som Dansac gerne vil have et polariseringskamera til at karakterisere i højere detaljegrad.

- De har bedt om vejledning til at præprocessere billederne, så de kan finde mulige afvigelser i stomiposerne ved hjælp af kamera og kunstig intelligens. Og det er det, som jeg har hjulpet med, fortæller Carsten Panch Isaksen, der er seniorkonsulent ved Teknologisk Institut, og fortsætter:

- Vi har altså hjulpet dem med fotoelastisk analyse i forbindelse med termoformning ved hjælp af vision og machine learning.

Det hjælper Dansac med at forfine deres produkt.

- Med den nye kameratype har vi en ny indgang til at karakterisere en vigtig og penibel proces. Det har også givet os en ny måde at indsamle hidtil utilgængelige data og statistik om kritiske produktegenskaber, siger Tobias Sand Ottsen fra Dansac.

Visionsystemerne er en del af en større automatisering af Dansacs produktion af stomiposer i Fredensborg. De hjælper operatører med at spotte fejl i produkter og agerer øjne for produktionens mange robotarme.

-

Dansac tager ejerskab over udviklingen

Udover selve vejledningen i teknologien, og det at komme i gang, så har Dansac også fået hjælp til selv at kunne fortsætte udviklingen.

- Vi har i flere år arbejdet på at være selvkørende og tage ejerskab over vores digitale og teknologiske transformation – med data i centrum. Det er vigtigt, fordi vi gerne vil kunne blive ved med at videreudvikle vores systemer og processer kontinuerligt og med en vis form for domæneviden. Derfor har vi gennem de seneste år ansat teknologiske kompetencer i vores produktion, fortæller Tobias Sand Ottsen.

- Vi gjorde meget ud af, at Dansac selv kunne tage det videre. Og det har de alle byggeklodserne til at gøre nu, vurderer Carsten Panch Isaksen, seniorkonsulent ved Teknologisk Institut.


MADE Demonstrationsprojekt er muliggjort ved finansiering fra Industriens Fond.

Her kan du læse mere om mulighederne i MADE – den nationale Klynge for Avanceret Produktion. Teknologisk Institut er en del af MADE.