Femtosekundlaser - bearbejdning af tynde materialer

Kasper  Vestentoft

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 33 65.

Laser

Femtosekundlaser - bearbejdning af tynde materialer

På Teknologisk Institut har vi som nogle af de få i Danmark en femtosekund-laser. Udstyret kan bearbejde tynde materialer uden at forårsage termiske skader.

Click here for English version.

Kold bearbejdning giver nye muligheder

Ulempen ved laserbearbejdning er, at der udskilles meget varme i bearbejdningsprocessen. Det gør det svært at behandle specielt tynde emner, der nemt bliver ødelagt, når det omkringliggende materiale absorberer varmen i processen.

Femtosekund-laseren leverer en laserstråle med pulser af ekstrem kort varighed på 150 femtosekunder. Det svarer til, at pulsen er 45 mikrometer lang, hvilket svarer til cirka et hårs bredde. Den korte puls betyder, at energien fra laserlyset ikke når at diffundere ud i materialet. Der sker en såkaldt ”kold” bearbejdning, som gør det muligt at bearbejde tynde materialer.

Alsidigt værktøj

Femtosekund-laseren konkurrerer med andre lasertyper, der ofte er billigere på grund af indkøbspris og bearbejdningstider. Det er dog ikke altid, at andre lasere kan levere den ønskede kvalitet, og her kan femtosekund-laseren bruges. Laseren er et godt og alsidigt værktøj til prototypeudvikling, fordi den kan behandle langt de fleste materialer  for eksempel plast, metal og keramik. Den fungerer på emner, der er helt ned til få mikrometers tykke.

Kollage med tre billeder der viser huller fremstillet ved laserbearbejdning

Hvad kan Teknologisk Institut hjælpe dig med?

Udover femtosekund-laser råder vi også over CO2-laser og Excimer-laser. Vi er specialiseret i laserstrukturering i tynde plast- og metalprodukter med en tykkelse på under én millimeter. Laserskæringen tilpasses ud fra dit produkt og dine behov, og vi kan skære huller med stor præcision med en størrelse på mellem 5-500 mikrometer.

  • Laserskæring af huller og mønstre med din egen design eller efter dine specifikationer.
  • Fremstilling af funktionelle overflader ved lasermikrobearbejdning, fx for visuel effekt eller justering af overfladens friktion eller fugtbarhed.
  • Mulighed for mange slags materialer - fx polymerer som PET folie, teflon, kapton og gummi, men også keramik, stål og glas.
  • Udskæring af IC chips, fx ved tynde wafers, irregulære udskæringsmønstre og vandfølsomme designs.
  • Vi er tilgænglige hvad enten du har interesse for en lille udviklingsopgave, hjælp til pilotproduktion, eller som en samarbejdspartner til din produktion.

Kontakt os, hvis du vil vide mere om, hvordan femtosekund-laseren kan hjælpe dig på vej mod dit ønskede produkt. Kontakt Kasper Vestentoft på kvt@teknologisk.dk eller 7220 3365, hvis du vil høre mere om vores ydelser inden for laserskæring og lasermikrobearbejdning.