Fremtidens el-net skal følge vind og vejr

Morten Gottlieb Warming-Jespersen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 27 97.

Smart Grid

Fremtidens el-net skal følge vind og vejr

Med iPower kan reguleringen af  fremtidens el-forbrug automatisk følge den varierende elproduktion fra for eksempel vindmøller. 

Strømmen fra vindenergi kommer bogstaveligt talt som vinden blæser. Det kan derfor lyde som en stor opgave at få lagt driften af de mange millioner køleskabe, vaskemaskiner og øvrige elektriske apparater i Danmark over på en så varierende energikilde.

Men det er ikke desto mindre ambitionen i iPower-projektet, som er et samarbejde imellem forskere og industripartnere, og som Teknologisk Institut er medansvarlig for.

På stormfulde dage, hvor vindmøllerne laver energi, skal fremtidens el-net kunne udnytte denne energi og øjeblikkeligt forsyne de mange apparater med den nødvendige strøm. Det, at vinden tager til, skal i sig selv virke som et wake-up call til apparaterne – hvorefter de igen skal ”gå i dvale”, når vinden lægger sig.

Vindmølle - iPower1

Men skiftet skal foregå umærkeligt, og det må ikke gribe forstyrrende ind i brugen af køleskab og vaskemaskine. Derfor er iPower i gang med at udvikle en intelligent styring af el-nettet, et Smart Grid, der effektivt kan absorbere den svingende energiproduktion til gavn for både industri og privatsektor.

iPower har nu været i gang i 4 år og de fleste PhD-studerende i projektet er ved at afslutte deres forskning. Derved går projektet over i innovationsfasen, hvor viden skal implementeres hos de deltagende virksomheder i en række projekter med blandt andet kølesystemer, aircondition og varmepumper. Hvor det primært hidtil har været universiteterne, der har stået for forskningen, er det nu Teknologisk Institut, der har ansvaret for innovation.

iPower afholder halvårlige internationale møder og næste gang er i maj, hvor virksomhederne præsenterer deres erfaring med arbejde i en strategisk platform og hvor deres konkrete udbytter er blevet undersøgt af vore energiantropologer. Samtidig vil mødet indeholde en status på, hvordan man kan inddrage brugerne i Smart Grid  - en emne der også er varetaget af Teknologisk Institut i iPower.