Ikke-destruktiv undersøgelse af betonkonstruktioner - s'MASH

Allan Skydsbæk Hansen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 28 12.

Ikke-destruktiv undersøgelse af betonkonstruktioner - s'MASH

S'MASH udstyret i anvendelseUdstyret består af en impulshammer, geofoner (til hhv. horisontale og vertikale overflader) til opsamling af vibrationer i betonkonstruktionen, derudover en computer og datakort til opsamling af måledata.


En konstruktion påføres et impulshammerslag, hvorved en trykbølge genereres. Geofonen placeret i nærheden af hammerslaget opfanger vibrationerne i betonkonstruktionen, genereret af slaget. Dataene opsamles i computeren, hvorved de kan behandles og analyseres i tilhørende software.

Vibrationerne i konstruktionen aflæses af "Mobilitetskurven" samt flere afledte parametre som dynamiske stivhed [N/m], gennemsnitlig mobilitet [m/s/N], mobilitetshældning og voidsindex.

Mobilitetskurven er fremkommet ved division af hastighedskurven med hammerslagets kraftkurve.

Tolkning foregår vha. konturdiagrammer over de forskellige parametre.

Princippet i undersøgelsesmetoden er således:

  • jo dårligere komprimering
  • og/eller jo flere stenreder
  • og/eller jo dårligere understøtning
  • og/eller jo mere delaminering
  • og/eller jo flere indvendige revner

jo højere mobilitet og jo lavere stivhed.

S'MASH måleværdier kan variere inden for vide grænser afhængig af pladetykkelse, elasticitetsmodel, understøtningsforhold, konstruktionsudformning osv. Der foretages altid i forbindelse med S'MASH måling sammenlignende prøveudtagning.