Innovation camp knækker koden til udnyttelsen af æbletrester

Bodil Højland Lorentzen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 15 39.

Aebletrester

Innovation camp knækker koden til udnyttelsen af æbletrester

Æbletrester, hvad kan de bruges til? Det var problemet Gasa Nord Grønt stod med. 15 studerende gav nye spændende svar.

Hvad gør man, når man står med æbletrester fra sin produktion af æblemost og man gerne vil bruge dem til noget mere højværdi end biogas? Man får naturligvis hjælp fra en flok studerende på en Innovation Camp.

Det er præcist, hvad Gasa Nord Grønt benyttede sig af på en Innovation Camp hos Future Food Innovation med Teknologisk Institut som arrangør og facilitator.

15 studerende, en problemstilling
15 studerende fra Fredericia Maskinmesterskole og Aarhus Universitet tørnede sammen en lørdag sidst i oktober, flankeret af repræsentanter fra Gasa Nord Grønt og to udstyrsproducenter (DryingMate og PTI A/S).
Inddelt i tre grupper kom deltagerne op med ideer til nye anvendelsesmuligheder af tresterne og udviklede løsningsforslag til produktionsudstyr, som skulle have særlige egenskaber for at kunne håndtere flere kritiske faktorer i produktion og videreanvendelse af æbletrester,

En utraditionel metode
”Vi valgte en innovation camp til denne problemstilling, fordi vi gerne ville finde ny inspiration i forhold til de ideer, vi selv har udviklet internt. Det forventede vi, at de studerende ville kunne give,” udtaler Svend Jensen, Kvalitetschef hos Gasa Nord Grønt.

”Det fungerede rigtigt godt, og vi fik flere ideer på kortere tid, end jeg havde regnet med. AgroTech (Teknologisk Institut, red.) var som facilitator særdeles god til at få os ind til kernen i problemstillingen og de studerende bød ind på et fagligt højt niveau. Jeg kan klart anbefale andre virksomheder at prøve denne metode af,” supplerer Svend Jensen.

Nye øjne giver nye løsninger
Også Teknologisk Institut var tilfredse med dagens forløb. De studerende gik til opgaven med ildhu og det var også givende for processen, at der var øvrige virksomheder til stede. Forløbet viser, at der opstår helt nye vinkler på problemstillinger, når virksomheder og studerende fra forskellige uddannelser samarbejder omkring innovations- og udviklingsaktiviteter.

Én idé havde særligt potentiale og den skal Gasa Nord Grønt nu tilbage og arbejde videre på. ”Vi forventer allerede at have modellen for det nye udstyr klar til næste sæson” afslutter Svend Jensen.