Insektjuice lavet på fårekyllinger er rig på B12 vitamin
En juice bestående af æbler og fårekyllinger lyder måske som en lidt speciel kombination, men der er faktisk mange sundhedsmæssige fordele at hente i fårekyllingejuicen. Teknologisk Institut har hjulpet med at optimere på kvaliteten af juicen.
Det er blevet mere og mere udbredt de seneste år at arbejde med insekter som kilde til næring, særligt i fødevarer. Men nu kan du altså også indtage insekterne i flydende form. Insekter anvendes som regel på grund af deres høje indhold af protein og fremhæves ofte som et bæredygtigt alternativ til kød, bl.a. fordi de ikke er så pladskrævende at opdrætte som fx kødkvæg.
Højt indhold af næringsstoffer
Ud over det høje protein-indhold, fremhæver Syngja, som firmaet bag insektjuicen hedder, at de anvender fårekyllinger pga. de mange andre næringsstoffer, de bidrager med. Fårekyllinger har bl.a. et højt indhold af B12 vitamin – et vitamin, man ikke normalt finder i frugt og grønt, som juice ellers består af. Fårekyllinger er også rige på både calcium, magnesium og jern.
Teknologisk Institut optimerer på kvaliteten
Syngja har udviklet sine egne metoder til at tilsætte fårekyllingerne i juicen i pulveriseret form. Nu vil de gerne sikre sig, at den ernæringsmæssige værdi af fårekyllingerne og kvaliteten af produktet bliver så god som mulig. Med midler fra Future Food Innovation optimerer Teknologisk Institut på metoden, man tilsætter insekterne på for at opnå størst muligt udbytte og indhold af bl.a. B12 vitamin i juicen.
Flere metoder testes
– Vi har været igennem en række forskellige optimeringsrunder, både hvor vi har optimeret på kundens egen metode, og hvor vi har testet helt andre løsningsmodeller. Nu er vi ved at være fremme ved den mest optimale metode, som sikrer den højst mulige mængde af mikronæringsstoffer fra fårekyllingerne i juicen, fortæller Simon Hvid, konsulent ved Teknologisk Institut.
Konsistensen skal minde om en almindelig juice
Udviklerne af juicen har den udfordring, at det ikke er alt pulveret fra fårekyllingerne, der kan opløses rigtigt og integreres i juicen.
– Det giver bundfald i drikken, og det vil vi gerne have reduceret for at gøre oplevelsen af at drikke fårekyllingejuicen mere ligesom andre juicer, forklarer Jakob Rukov, der sammen med Phillip Price har stiftet firmaet Syngja.
Mængden af bundfald skal nedbringes
Det er derfor også nødvendigt at sørge for, at insekterne bliver integreret bedst muligt i drikken, så der ikke kommer for meget bundfald. Denne del af arbejdet er muliggjort gennem støtte fra Innobooster.
– Vi undersøger, hvordan vi kan få stabiliseret juicen med så få tilsætningsstoffer som muligt. Det gør vi blandt andet gennem varmebehandling af drikken, så den bliver pasteuriseret. Det kan hjælpe til at mindske mængden af bundfald, men kan også give udfordringer, alt efter hvordan vi får drikken stabiliseret, forklarer Simon Hvid.
Hvad smager fårekyllinger af?
Du funderer måske over, hvordan fårekyllinger smager, og hvor meget man kan smage dem i drikken. Syngja forklarer selv her:
– Smagen af fårekylling kan nok bedst beskrives som umami – de har en nøddeagtig smag over sig, som står rigtig godt til fx ingefær og æble, som er en af vores smagsvarianter, forklarer Jakob Rukov.