Lakseside-griber blev 3D-printet i metaldetekterbart nylon

Kristian Rand Henriksen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 12 62.

metaldetekterbar robotgriber der holder lakseside

Lakseside-griber blev 3D-printet i metaldetekterbart nylon

Virksomheden Marel laver processeringsanlæg til fødevareindustrien. Til et anlæg skulle man udvikle en ny griber til håndtering af hele laksesider på 40-50 cm. Derfor kontaktede man Teknologisk Institut for at høre om, om det var muligt at lave 3D-print i den størrelse - det var det heldigvis.

Herefter brugte Marel den viden, de havde fra deres andre 3D-printede gribere, til at lave et design, som Teknologisk Institut kunne printe en prototype af. Prototypen blev brugstestet på produktionslinjen, bl.a. for at se om griberen var stærk nok. Da det var bekræftet, lavede man små designjusteringer, og så var den færdige griber klar til produktion.
​​ Lad os hjælpe dig med produktion af 3D-print

Griberen er 3D-printet i metaldetekterbart nylon, så det er sporbart gennem produktionen, hvis et stykke skulle knække af. Designet er lavet uden samlinger i fødevare-kontaktområderne, og så er der bløde rundinger med stor radius, som sammen med 3S-overfladeforsegling betyder, at griberen er meget rengøringsvenlig.

På grund af designet er 3D-print den helt rigtige fremstillingsteknologi. Da emnet er lavet i ét stykke, ville man alternativt fræse det ud af en stor klump plastik. Det ville blive dyrere og mere besværligt

- Kristian Rand Henriksen, Teknologisk Institut

Videoen herunder er fra Marel, og den viser griberen - også kaldet Robobatcher Box - i aktion

 

Fordele ved 3D-print til denne case:

  • Hurtige udviklingsforløb og let overgang fra prototype til produktion - emner, der testes, har samme kvalitet som det færdige produkt.
  • Print i både metal- og plastmaterialer, som er godkendt til fødevarekontakt - herunder nylon, metaldetekterbart nylon, titanium, aluminium og rustfri stål.
  • 3S-behandling på det 3D-printede metaldetekterbare nylon - hermed forsegles overfladen og glattes ud, og det øger rengøringsvenligheden.
  • Stor designfrihed og mulighed for løbende at optimere på designet - for eksempel samle flere funktioner i et emne, så der bliver færre kontaktflader.
  • Undgå stor lagerbeholdning - kun 3D-filerne skal være på lager. Emnerne kan produceres efter behov og med kort leveringstid.