Nano-sølv i tekstiler undersøgt

Bodil Højland Lorentzen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 15 39.

Nano-sølv i tekstiler undersøgt

Teknologisk Institut har undersøgt udbredelsen af nano-sølv i tekstiler for Miljøstyrelsen. Nano-sølv har været markedsført som antibakteriel imprægnering i for eksempel sportstøj for at forhindre lugtgener, og bekymringen har været, at nano-sølvet kunne udgøre en sundhedsrisiko for brugeren. Undersøgelsen konkluderer dog, at nano-sølv i tekstiler ikke er udbredt i Danmark.

- I forbindelse med nano-sølv i tekstiler vil der i mange tilfælde komme direkte hudkontakt og derved en potentiel risiko for, at nano-sølvet optages i kroppen. Også, hvis for eksempel babytøj og bamser er imprægneret med nano-sølv, vil der være risiko for at barnet optaget nano-sølv i kroppen, hvis det for eksempel sutter på tekstilet eller bider i det, siger konsulent Kathe Tønning fra Kemi- og Bioteknik, Teknologisk Institut.

Nano er meget småt. En nanometer er en milliontedel af en millimeter, hvilket betyder at et enkelt hår har en tykkelse på 100.000 nanometer. Nanomaterialer bruges i dag i blandt andet industrien, i rengøringsprodukter, solcreme og kosmetik. Desuden kan man hæmme bakterievæksten i tekstiler ved at tilsætte nano-sølv og derved mindske lugtgener. Sølvet hæmmer bakteriernes stofskifte, så de dør. Men spørgsmålet er, om nano-sølvet kan skade brugerne af tøjet.

For at få et overblik over, om der er et problem med nano-sølv i tekstiler i Danmark, udbød Miljøstyrelsen en undersøgelse af nano-sølv i tekstiler i Danmark som Teknologisk Institut efterfølgende vandt.

Ved undersøgelsen har Teknologisk Institut undersøgt 94 tekstilprodukter for nano-sølv. Produkterne er udvalgt ud fra oplysninger om antibakteriel virkning eller ud fra forhandlernes oplysninger om, at produkterne indeholder sølv eller nano-sølv. Det drejer sig blandt andet om fitness-tøj, såler, skiundertøj, pandebånd, krammedyr, en mikrofiberklud, et badeforhæng og et ammeindlæg. Produkterne blev fundet i fysiske butikker, via internetbutikker og ved at kontakte forhandlerne.

- I forhold til den diskussion, der har været i medierne og på internettet, havde vi forventet at det var muligt at finde mange flere tekstilprodukter med nano-sølv, end vores omfattende kortlægning viste, siger konsulent Kathe Tønning.

Undersøgelsen fandt ingen produkter, der indeholder nano-sølv, men 15 af tekstilerne indeholder sølv. Her er mængden af sølv forskelligt fra produkt til produkt, og selv om nogle af tekstilerne afgav sølv ved tøjvask, konkluderer undersøgelsen, at indholdet af sølv i de undersøgte produkter ikke udgør nogen miljø- eller sundhedsrisiko.